Bestefaren min er på museum

Personlig

Midnight Sun Panorama

Jeg har hatt min årlige sommertur til Andøya og oppdaget nye ting. Som at bestefaren min er på museum. Og at Oskar Sylte-brus er tilgjengelig på Andøya.

Det er ingen hemmelighet at jeg hele tiden forsøker å overbevise folk om at Vesterålen er like fint som Lofoten. Ikke noe galt med Lofoten, langt i fra. Kommunene skal ha skryt for å ha klart å stå samlet under paraplyen og varemerket Lofoten. Her har kommunene i Vesterålen mye å lære.

Jeg var stort sett heldig med været denne gangen, og fikk meg både fjellturer og fisketurer. Laksefisket ble, som vanlig, dårlig for meg, men fisketuren ut på fjorden ga kilovis med sei.

Andenes fyrLørdag gjorde jeg noe jeg ikke har gjort på en stund. Jeg var turist i mitt barndoms ferieparadis og kjørte til Andenes og så litt severdigheter. Blant annet var jeg oppe i fyret på Andenes (kr 100 ,- pr person).

Jeg elsker fyr og det å lære historien om dem. Fyret på Andenes stod ferdig i 1859, og er det fjerde høyeste fyret i Norge, med sine 40 meter. Det er også blant de første fyrtårnene i Norge som ble bygget i støpejern.

Fyrlykten på AndenesDet jeg ikke var klar over var at selve linsen til lykten, den som gjør at lyset forsterkes, er den originale fra 1859! Her snakker vi om fransk kvalitet!

Jeg tok også et panoramabilde av utsikten sørover fra fyret, og dette bildet kan du se her.

Deretter var jeg innom museet på Andenes. Nå skal det sies at jeg ikke var helt imponert verken over utstillingen eller utformingen av denne. Det kostet derimot bare en femtilapp, så jeg følte meg ikke helt svindlet.

Utsikt fra vindu på Andenes fyrMen jeg ante ikke at min morfar, som vi på ekte nordnorsk kalte «far,» var en del av det aller første kommunestyret i Andøy kommune. Kommunereformen vi er gjennom nå er ikke første runde med sammenslåinger. På sekstitallet ble antallet kommuner i Norge drastisk redusert, og på Andøya ble kommunene Andenes, Dverberg og Bjørnskinn slått sammen til én kommune i 1964.

«Far» var en del av det aller første kommunestyret. Han er avbildet her, som det første hele hodet på rekken under de tre øverste bildene:

Første kommunestyre i Andøy kommune

Anskar Julian Bø var en viktig mann på flere måter. Han var også leder av forsyningsnemnda som rasjonerte mat og varer etter krigen.

Oskar Sylte bringebærbrusJeg fant flere overraskelser. Da jeg stakk innom Bunnpris for å finne meg en enkel lunsj fant jeg Oskar Sylte-brus. På glassflaske fant jeg bringebærbrusen, men de hadde også ananas og pære på 1,5 literflasker.

Her kan jeg altså kombinere to ulike brus- og kystkulturer på en gang. Du verden.

Andenes er ellers ikke noe særlig å se på. Det er en gate med fine hus som leder ned mot fergen til Senja, men ellers er Andenes vondt å se på. Da er resten av Andøya mye vakrere, og også naturen på Andenes er strålende.

Andøya har også et rakettskytefelt som skyter opp raketter som gjør undersøkelser av nordlyset. Det er et stort og internasjonalt miljø på grunn av dette, og de har en egen romfartslinje ved den videregående skolen.

Nå planlegges det også å starte med oppskyting av satellitter lenger sør på øya, og man regner med at dette vil skape flere hundre arbeidsplasser. Dette er en utvikling jeg vil følge med spenning.

Andøya rakettskytefeltVed romfartssenteret har de også bygget et opplevelsessenter. Jeg savnet de gamle utstillingene som var en del av senteret da det var nede ved fyret på Andenes, men samtidig har de et escape room, og en romskip-simulator.

Jeg prøvde sistnevnte sammen med en familie fra Gol. Vi hadde som oppdrag å reise til Mars for å samle inn prøver fra bakken. Disse skulle så analyseres for å finne ut om vi fant spor av liv.

Opplevelsen var grei nok, og lærerik. Men selv simuleringen av takeoff og landing holder ikke akkurat Disney eller Universal Studios-nivå. For å si det forsiktig… Da var VR-brillene og kjøringen på Mars mye bedre.

Jeg ble kjent med familien fra Gol og ga dem flere tips om Andøya. Da kvelden kom dro jeg til den ultravakre stranden på Bleik og møtte søskenbarnet mitt som camperte der sammen med ektemann og venner. Da traff jeg Gol-familien igjen, og de ble med meg opp på Måtind for å se se solnedgang, som etterfølges av soloppgang femti minutter senere.

Midnattsol over BleiksøyaTuren er ca 4 km, og det er veldig bratt i starten. Jeg har vært der flere ganger, og var guide. Da vi kom fram var det en helt fantastisk sol og en sykt vakker utsikt og se på. Det jeg ikke hadde tenkt på var at vi var nå 400 meter over havet, og vi så derfor fortsatt solskiven over horisonten, men familien fra Gol klaget ikke over det. Synet vi fikk var vakkert nok.

Du kan se panoramabildet mitt av det hele her.

Doutsikt ved BukkekirkaDa vi kom ned fra fjellet var klokken halv tre om morgenen. Likevel var det sol, lys og varmt. Jeg kjørte sørover igjen langs vestkysten, og stoppet ved et av Norges dyreste offentlige toalett. Her kan du sitte og se på midnattsolen mens du sitter og driter, uten at noen kan se inn.

Jeg var endelig i seng halv fire på morgenen, og sovnet til lyden av måser, duften av sjøluft og sollys inn vinduet. Andøya, ass!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen