Den dagen det var så bratt

Personlig
Blikkstille innsjø som speiler de store hvite skyene og den blå himmelen. Grønnkledte åser og fjell i horisonten.

Utsikt fra fjelltopp over blå himmel, skyer og andre fjelltopper i horisonten.

Mandag 14. august la jeg ut på min lengste fjelltur denne sesongen. Målet var Raudtinden i Sulitjelma, som er en del av Ti på Topp på Fauske i år. Hvordan ble den turen?

Jeg har virkelig prøvd å få ut det jeg kan av de siste restene av min 6,5 ukers sommerferie fra dagjobben min. I går tok jeg sesongens lengste fottur. Jeg gikk opp til toppen av Raudtinden. Den er 1056 meter.

Fjellet ligger i min hjemkommune (Fauske) ca 20-minutters kjøretur opp til den gamle gruvelandsbyen Sulitjelma. Jeg har aldri tatt denne turen før, men jeg har gått massevis av fjellturer denne våren og sommeren. Likevel skal jeg ikke lyve. Dette var en hard tur!

Hvis du gjør den, ta pauser! Det er en veldig bratt stigning det meste av veien. Heldigvis hadde jeg med nok mat, energi og vann. Men jeg gjorde en feil da  jeg gikk ned og havnet i bushen, et stykke utenfor den vanlige «stien». Flere plasser hang jeg etter trær og busker for ikke å ramle ned, og jeg ålte meg ned slepie bekkefar og gikk ut i villniss hvor det plutselig dukket opp store hull og juv i bakken. Jeg skal innrømme at det var litt skummelt. Men, jeg overlevde da.

Her er noen bilder og litt video fra turen, med beskrivelser:

Blikkstille innsjø som speiler de store hvite skyene og den blå himmelen. Grønnkledte åser og fjell i horisonten.Den første bratte stigningen er unnagjort, og du får en vakker utsikt over Langvatnet og elva som leder vestover og ned til Fauske, hvor jeg bor. Dette er rett over gamle Bursi-gruve, som du passerer på veien opp. Det står flere skilt med advarsler om at du må holde deg på stien, da det er mange sprekker og huller etter gruvedriften. Gruven ble nedlagt i 1975.

 

Etter den andre delen med veldig bratt klatring går du ganske mye på flata, vestover før du kommer til denne oasen, som er et perfekt sted å ta en hvil. Du kan også fylle på vann her (du kommer til å trenge det). Dette er Rupsi-elven. Den kan være veldig stri under snøsmeltingen. Da kommer du deg rett og slett ikke over. Derfor er denne turen en tur du helst tar på sensommeren.

Elv som renner i bred bergsprekk mellom to høye fjellkanter og mot en dal som er opplyst av sol og blå himmel.

Jeg bare elsket dette motivet, det var et perfekt fotoøyeblikk. Se på det høye elveleiet. Dette forteller deg hvor mye høyere denne elva kan være under snøsmeltingen.

Reinsdyrhorn som ligger i lyngen ute i naturen

Naturen er hard. Jeg fant ikke resten av reinen.

Bratt fjellside, som leder opp mot blå himmel med hvit sky. Vi ser en snøflekk midten av bildet, som smelter.

Den siste stigningen er veldig bratt og det er enda verre når man går ned. Jeg klarte ikke å følge stien på kartet, fordi det var for bratt til at jeg turte. Spesielt siden det rant vann fra de smeltende snøflekkene. Noe som gjorde det glatt.

En hammer som ligger blant stein og grus. Den er bøyd og rustet

Sivilisasjonen, om du vil kalle den det, er synlig også høyt oppe i fjellet. Jeg burde egentlig ikke snakke for høyt om å forsøple. Jeg mistet solbrillene mine et sted underveis…

Vi ser opp en bratt stigning på fjellet, med grus, steiner og en liten snøflekk. På toppen står en mobilmast.

Nesten der! De siste 700 meterne opp er harde.

Utsikt fra fjelltopp med knallblå himmel, hvite skyer og hav og et lite tettsted i horisonten.

Endelig! To timer etter at jeg startet nådde jeg toppen av Raudtind. For en utsikt! I midten, i det fjerne, kan du se Fauske, hvor jeg bor.

Utsikt utover snaufjellet. Store gråhvite skyer skjuler en del blå himmel Vi ser en isbre i horisonten.

Her ser vi nordover. Det hvite på de fjellene er en isbre.

Utsikt fra fjelltopp utover snaufjellet. Vi ser hvite skyer og blå himmel. I det fjerne ser vi enda høyere fjell.

Her ser vi østover. Hallo, Sverige!

 

Og til slutt: en 360 graders video av utsikten på toppen. Vi begynner å se sørover, og svinger så mot vest, nord, øst og tilbake mot sør. Vakkert, ikke sant?

 

One thought on “Den dagen det var så bratt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen