Derfor avinstallerte jeg smittevern-appen

Meninger

Smittevernapp

Jeg installerte den famøse Smittestopp-app-en i dag, men etter kort tid avinstallerte jeg den. Dette etter å ha virkelig satt meg inn i hva app-en egentlig gjør og hvor lite konsekvensvurdering som har vært gjort av den.

La meg si det først som sist: Har du installert app-en har jeg ingen grunn til å kritisere deg. Denne postingen er ikke for å henge ut de som har installert app-en. Jeg vil bare forklare hvorfor jeg ikke vil gjøre det.

Når jeg har fortalt folk at jeg ikke synes denne app-en er et godt tiltak har jeg fått de vanlige argumentene (i tillegg til ufine beskyldninger, som jeg mener vi godt kan være foruten).

Jeg skal ta for meg noen av motargumentene jeg har blitt møtt med:

Myndighetene garanterer at datene ikke blir misbrukt

Norske myndigheters historikk rundt å ta vare på sensitive personopplysninger er ikke akkurat bra: Eksempel 1, Eksempel 2, Eksempel 3, Eksempel 4, Eksempel 5, Eksempel 6 og Eksempel 7

Denne app-en har blitt hasteinnført på en måte hvor ting har gått utrolig raskt. Den har vært utviklet i noen uker, og det har ikke vært noen testperiode. Testperioden er det vi som skal gjennomføre. Vi vet ikke hvor sikker app-en er og eventuelle hull som kan utnyttes

Mine største ankepunkter er:

 • Hastigheten dette er gjort i. Det er null konsekvensutredninger.
 • Regjeringens egen ekspertgruppe sine innvendinger, og forslag om testing i kun to kommuner før app-en ble lansert, ble ignorert
 • App-en skal konstant finne ut hvor du er og hele tiden bruke Bluetooth for å sjekke om du er i nærheten av andre mobiler
 • Norske myndigheter vet ikke hvem som har krypteringsnøkkelen for å hente ut data på personnivå
 • Dataene skal lagres hos Microsoft i Irland og ikke på servere under norske myndigheters kontroll
 • Gjennom The Cloud Act sier amerikanske myndigheter rett ut at de kan hente data ut fra Microsoft sine servere, uansett hvor i verden de står, fordi Microsoft er et amerikansk selskap. Og Microsoft må gi dem disse!
 • Å gå rundt med Bluetooth påslått hele tiden er en gavepakke til hackere som enten vil ha innholdet på mobilen din, eller bruke den som mellomstasjon for å gjøre ulovlige ting
 • EUs overvåkingsorgan for dette er ikke fornøyde
 • App-en er laget med proprietær kode og er ikke åpen slik at man kan gå den etter i sømmene

Ikke være egoist, dette handler om noe mye større enn deg selv

Ja, det handler om noe større enn meg selv. Det er derfor jeg roper varsku. Det er en mentalitet blant folk at så lenge du ikke har noe å skjule, så har du ikke noe å frykte. Og dette gjelder ikke bare denne app-en, men all overvåking.

Men det er bare det at det er ikke DU som bestemmer om du har noe å skjule. Det kan godt hende at myndigheter og andre synes at det du mener og gjør, eller hvor du reiser og hvem du henger med, er noe de bør være bekymret for.

Og hvem vet: Kanskje det du mener og gjør i dag blir ansett som farlig i morgen? Selv  demokratiske stater har raskt utviklet seg til totalitære stater. Tror du folk i Polen, Tyrkia eller Ungarn for ti år siden hadde sett for seg den situasjonen de er i nå? Og vi har flere eksempler om vi går noen flere tiår tilbake i tid…

Å si at man ikke har noe å frykte så lenge man ikke har noe å skjule er tvert i mot antisolidarisk. For det som ikke er viktig for deg, kan bli viktig for en hel nasjon i morgen.

Denne app-en inviterer til en overvåking som skjer i stater vi helst ikke vil sammenligne oss med. Selv ikke diktaturstater som Singapore har så mye overvåking i sin app.

Oppdatering: Jeg har fått vite at det er frivillig å installere app-en i Singapore også! Jeg påstod i en tidligere versjon av denne postingen at app-en var obligatorisk der, men dette er nå rettet!

Og som jeg beskrev i forrige punkt: Selv om myndighetene lover noe, så er det ikke sikkert det blir holdt. Norske myndigheter har en dårlig merittliste her. Helt tilbake til ulovlig overvåking av kommunistene til eksemplene jeg lister over her.

Det er jo til vårt eget beste

Det har myndigheter alltid sagt om slike tiltak. Og de har alltid en krise eller spesiell situasjon som tilsier at «dette må vi bare gjøre!» Mange innbyggere i ulike land har gitt opp friheter i sikkerhetens navn.

Det er mange, også de som ikke tenker på personvern, som ikke ser hvordan denne app-en kommer til å nytte. Det er lite sannsynlig at du ble smittet av en kjent smittekilde, så med mindre de finner den i ettertid og i løpet av 30 dager så kan man ikke regne med så mye hjelp i denne. Det vi bli mange falske-positive resultat.

Hvorfor er du så vanskelig? Du gir jo data til Facebook, Google, Instagram og alt sånn likevel!

For det første: Like før påske foreslo Regjeringen å bevilge seg fullmakter som går langt utover det en Regjering bør ha, uten at de går via Stortinget først.

Det var vanskelige folk, spesielt en person, som sørget  for at dette ikke gikk enstemmig gjennom Stortinget. Og i dag er alle enige om (kanskje ikke Erna da) at det var bra at noen vanskelige folk satte en stopper for det.

Ja, man gir data til sosiale nettsteder. Men du behøver ikke å gi disse app-ene konstant informasjon om hvor du er, hele tiden. De kommuniserer heller ikke med andre mobiler ved å overvåke hvem som er rundt deg via Bluetooth. Du gir ikke fra deg helsedata eller andre sensitive opplysninger sånn uten videre.

Men: Siden du har gitt så mye data til disse tjenestene, og nå gir helsedata via denne app-en, så vil app-en bli et yndet mål for hackere. Dersom de kan sette sammen et komplett bilde av deg ved hjelp av Facebook-opplysninger og helsedata er vi virkelig på ville veier. Bare se på manipuleringen som ble gjort i forbindelse med Brexit.

«Synes du jeg er dum som har installert app-en?»

Så langt der ifra! Det er helt ok. Men jeg velger å ikke gjøre det. Og forventer at det blir respektert, slik jeg respekterer ditt valg.

Om du vil sette deg grundig i alt rundt app-en (i hvert fall det norske myndigheter har publisert om den), kan du lese den her.

5 thoughts on “Derfor avinstallerte jeg smittevern-appen

 1. Ja, verd å tenke seg gjennom. Men de fleste har nok apper som forteller noen hvor de er. Og algoritmene på FB er muligens slik, og Google er slik innrettet i våre «home» at våre vaner og interesser blir lest og scannet. Ethvert dypdykk oppegående datafolk gjør på en person på nettet vil avlese mye.
  Så ja; litt betenkt.

 2. Veldig godt forsøk på folkeopplysning, men her er redd det ikke bidrar stort. Helt enig med deg, Hogne.

 3. Det folk gjerne glemmer når de kommer med «jammen Facebook!»-argumentet er at Smittestopp er lansert av det norske staten. Det er ganske drøyt når man tenker seg om. Jada, regulert av forskrift, men den kan de jo bare endre.
  Et annet tema er jo sammenblandingen av primær- (smittesporing) og sekundær-bruk (forskning). Jeg vet ikke om et eneste eksempel fra helsevesenet der man blander så inni hampen sammen. (Jeg er riktignok helseinformatiker, men tar forbehold om at jeg tross alt ikke er allvitende.)

  Jeg har ikke innstallert den. Eller, vurderer å gjøre det på apple-tv-en om det går an.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen