Derfor er Facebook en fare for demokratiet

Sosiale Medier

Brexit Fake News

Det er en del som blåser av oss som påstår at Facebook er en reel fare for demokratiet. Her forklarer, og dokumenterer, jeg kortfattig hvorfor det er sant. Brexit skyldes mest sannsynlig fake news på Facebook.

Jeg hadde egentlig tenkt å dokumentere påstanden med en rekke lenker til hendelser over de to siste årene som viser hvordan Facebook er i ferd med å ødelegge demokratiet. Men jaggu klarer ikke Facebook å dokumentere det selv bare i løpet av det siste døgnet.

Det hele dreier seg om en video av demokratenes leder, og Speaker of the House (leder av Sentatet i USA) som er klippet og redigert slik at hun framstår som full eller dement. Ved hjelp av å endre på hastigheten, og en del kreativ redigering, ser det ut som om hun har store problemer med å snakke.

Videoen er laget av noen som ønsker å sverte henne og framstille henne som uegnet til å være i politikken. Videoen er spredt på en rekke sosiale medier, men spesielt Facebook. På tross av tusenvis av rapporteringer av videoen nekter Facebook å fjerne den. De viser til at det er ikke brudd på reglene å laste opp videoer som ikke viser fakta. YouTube har på sin side fjernet videoen og forsøker å gjøre det fortløpende etter hvert som folk laster den opp til deres tjeneste.

Så kan en innvende at å laste opp parodier og morsomme videoer er jo lov. Men dette er ikke en satirisk video. Den er bare en av en rekke eksempler på at Facebook de siste årene har spredt falske nyheter, direkte løgner og propaganda fra svært antidemokratiske krefter.

Facebook har de siste tre årene gang etter  gang etter gang etter gang blitt tatt i å lyve om hva de gjør med alle opplysningene de samler inn om deg når du bruker og poster på tjenesten deres. Den største fadesen var nok Cambridge Analytica-skandalen.

Her viste journalist Carole Cadwalladr og tidligere Cambridge Analytica-ansatt Christopher Wylie at Facebook hadde solgt data de hadde samlet inn fra om lag 87 millioner Facebook-brukere, uten at disse brukerne ble informert om det. Denne dataen ble brukt til å finne ut det politiske ståstedet til disse brukerne. Disse brukerne ble da bombardert med postinger om. og lenker til. regelrett falske nyheter, som bekreftet oppfatningene og fordommene disse brukerne allerede hadde.

Resultat? Trump vant valget og Brexit ble et faktum. Synes du dette er en søkt påstand fra min side? Les videre!

Har du lagt merke til at de fleste artikler du får lenker til via Facebook er artikler som bekrefter politikk, meninger og oppfatninger som du allerede innehar? Det er ikke tilfeldig at du havner i et slikt ekkokammer. Facebook blir rett og slett betalt at aktører for å gjøre dette, slik at de kan påvirke alt fra president-, og parlamentsvalg til valg om man skal bli værende i EU eller ikke.

At dette foregår er så godt dokumentert av Cadwalladr og avisen The Observer at da Cadwalladr holdt en TED-talk om dette for en måneds tid siden, truet Facebook og Twitter med å trekke støtten sin til TED. De satte også en rekke advokater på saken og truet med å saksøke TED om de ikke trakk tilbake foredraget. TED Sa på sin side at dersom Facebook klarte å dokumentere at det som hadde blitt sagt var feil, så ville de gå ut og beklage, samt trekke tilbake videoen. Facebook har enda ikke kommet tilbake med informasjon som tilbakeviser påstandene…

Men det stopper ikke bare der. EU gikk denne uken ut og advarte om at Russland ville kunne klare å påvirke resultatet i EU-valget ved å lage falske profiler og spre falske nyheter som gjorde EU-velgerne enda mer EU-skeptiske. Facebook på sin side påstår at de har tatt grep for å unngå dette, og Russland benekter alt og sier det er paranoid tull.

Mon det, for Cadwalladr har klart å dokumentere at en rekke annonsører, finansiert av Russland, klarte å få Facebook med på å spre falske nyheter, som påvirket resultatet i Brexit-avstemmingen. Og Facebook visste akkurat hva annonsørene var ute etter, og lot dem få lov til dette! Les den setningen igjen! Facebook gjorde dette med vitende og vilje! I hvor mange tidligere valg tror du de har gjort dette i før vi ble oppmerksomme på det?

Se videoen under her for å se Cadwalladr fortelle om hva hun fant ut. Spesielt er det hun fant ut i Wales en øyeåpner:

  • 62% av innbyggerne i Wales stemte for å forlate EU
  • Dette til tross for at Wales har haugevis av bygg, organisasjoner, veier, jernbaner ol. som er finansiert av EU etter at landet hadde hatt stor økonomisk nedgang etter hvert som gruver og industri ble nedlagt
  • Til tross for dette mener mange innbyggere i Wales at EU har ikke gjort noe for dem
  • Innbyggerne var også lei av den høye innvandringen av immigranter til Wales
  • Men Wales har det laveste antall immigranter i hele Storbritannia
  • Folk svarer at det er på Facebook de har lest alle disse feilaktige påstandene. Og disse annonsene og artiklene blir spredt, til tross for at Facebook vet innholdet ikke stemmer. For de får betalt for å spre det, til de som passer profilen (basert på dataene de har samlet inn) for å ta til seg dette som sannhet

Problemet er at siden slike ting forsvinner etter å ha vært i nyhetsstrømmen din, så er det vanskelig å finne ut hva som ble spredt, hvem som stod bak, hvor de kommer fra og hvor mye de betalte for å spre fake news.

Men Facebook vet det! Og de nekter å gi oss denne informasjonen. Facebook-sjef Mark Zuckerberg har blitt beordret at det britiske parlamentet om å komme foran dem for å vise hvilke data han sitter på, og hva han vet om Brexit. Han nekter! Hvorfor?

Visste du at noen dager før selve Brexit-avstemmingen fant sted, så lanserte «Vote leave»-kampanjen en gedigen aksjon på Facebook, via et stråselskap som organet som overvåker valg i Storbritannia sier er ulovlig. Det hele ble anmeldt til politiet? Kampanjen spredte blanke løgner som dette:

Turkey not joining the EU

Til sammen er dette den største skandalen med valgfusk i Europa på over 100 år. Ingen har blitt stilt til ansvar! Og: De samme selskapene som stod bak alle løgnene og desinformasjonen angående Brexit, var de samme som stod bak alle løgnene og desinformasjonen rundt Trumps valgkampanje…

Her er videoen. Den er vel verdt å bruke 15 minutter på:

 

I min neste posting skal jeg gi deg flere grunner til at vi bør forlate Facebook (og ja, jeg vet hvor bitende ironisk det er at jeg kommer til å poste lenke til denne bloggpostingen på Facebook for å få folk til å lese den…)

3 thoughts on “Derfor er Facebook en fare for demokratiet

  1. Bra artikkel, Hogne! Jeg støtter alle synspunktene dine og har meldt meg ut av Facebook tidligere, men vendte tilbake fordi jeg fikk «digital abstinens». Forskning viser at de sosiale mediene er vanedannende og skaper «feelgood» i hjernen vår. De utfordrer oss ikke, men jatter med Oslo-gryta gir oss stadig mer av det vi vil ha. Nesten som alkoholisme eller dop-avhengighet.

    1. Ja, jeg strever fælt med hvordan jeg skal holde kontakten med en del folk om jeg forlater Facebook helt. I tillegg får jeg en del oppdrag via Facebook. Kommer tre postinger til om hvorfor vi bør forlate Facebook. Postes i ukene som kommer. Takke for gode ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen