Derfor skal du ikke ta reiseutfordringen på Facebook

Facebook Sosiale Medier
Regnbue som treffer Hurtigruten ute i en fjord

Så er vi i gang igjen på Facebook. Denne gangen er det noe kalt «Reiseutfordring» som folk blir utfordret til å gjøre. Men har du tenkt på motivene til de som starter disse?

Med jevne mellomrom dukker det opp oppfordringer om tekster som du skal kopiere og lime inn på din egen status. Og av og til dukker det opp slik som den farsotten som går på Facebook akkurat nå:

Reiseutfordring dag 7. Jeg ble utfordret av Ola for kjærligheten til reiselivet 10 bilder, 10 dager, ingen forklaring.

 

Jeg gikk i dag inn i søkefeltet på Facebook og søkte på ordet ReiseutfordringJeg fikk hundrevis av treff på profiler som er helt eller delvis åpne.

I fjor programmerte jeg et script (et lite program) hvor jeg kan legge inn en tekst som går igjen i slike memer som dette. I dette tilfellet la jeg inn teksten Reiseutfordring, og og så startet jeg scriptet.

Vet dere hva som skjedde? Jeg klarte å hente inn haugevis av data fra nesten alle som hadde postet denne siste kjedemeldingen.

Men det er ikke det skumleste: Hos de som hadde åpne vennelister fikk jeg hentet inn masse data om vennene deres også! Deretter tok jeg denne daten og søkte opp mot andre register som Gule Sider, Opplysningen og en rekke andre register som er åpne på nett.

I feil hender blir denne type data et svært skummelt verktøy som kan benyttes til alt fra digitalt tyveri (at folk utgir seg fra å være deg) til telefonsvindel, målrettet spam via e-post  og rett og slett overvåking.

Derfor skal dere slutte med disse kjedemeldingene! Om det gjør meg til en surpomp å gjøre folk oppmerksomme på at de eksponerer dataene til både seg selv og vennnene sine, så lever jeg godt med å være surpomp.

Datahjelperne skriver også bra om dette. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen