Droneingen av Fauske

Personlig
Sevende drone

Søndag dro min venn Lasse Dahl meg med på droneflyving med hans nye minidrone. Se video og bilder her.

Lasse har kul kone (Ellen) som kjøpte ham en drone av typen DJI Mavic Mini i julegave. Søndag 10. januar dro han meg med til badestranden, og naturområdet, Lund utenfor Fauske, vel ti minutters gange fra der jeg bor. Og her fikk jeg testet den.

Dronen er så liten at den kommer ikke inn under kravet om registrering, som alle som ønsker å fly droner over 250 gram må gjøre nå.

Den styres ved hjelp av en tilhørende fjernstyring, som du fester mobiltelefonen din til. Via mobilskjermen ser man akkurat det som kameraet på dronen ser. Lasse har tatt en gammel mobil som han bruker til dette. Denne kobler seg til internett via Lasses vanlige mobil, etter at han har slått på internettdeling på denne.

Programvaren som følger med mobilen sier også i fra om du er i ferd med å fly dronen inn i områder hvor det er restriksjoner på dronebruk. Ikke så langt fra der vi stod for å teste dronen er det et overvåkingsanlegg som tilhører NATO og Forsvaret. Hadde vi forsøkt å gå nærmere dette området ville vi fått klar beskjed om at det ikke er lov. Lasse fortalte meg også at han fikk slikt varsel hjemme på grunn av at fengselet på Fauske ligger like i nærheten av der han bor…

Hogne fotograferer dronen

Her har jeg fotografert dronen i det den fløy rundt oss. Med de to «øynene» framme, og med den summende lyden, må jeg innrømme at jeg fikk litt sånn minner om science fiction-serier hvor droner følger etter folk for å drepe dem.

Dronen fotograferer Hogne
Foto: Lasse Dahl

Og her har dronen fotografert meg tilbake…

Jeg fikk lov å teste dronen litt, og det er en liten overgang å venne seg til at man skal se på displayet på mobilen, og ikke på dronen, mens man flyr.

Jeg var imponert over hvor langt, og høyt, signalet til dronen nådde. Den forteller deg også om det blir for mye vind for den når du går høyt.

En annen ting som var imponerende var kameraet. Det tok veldig bra bilder og video. I tillegg kunne man sette på programmer som gjør at dronen kan utføre ting som å fly i ring rundt deg, fly et stykke ut fra deg og så komme tilbake, og et par andre triks. Her er en video av at Lasse satte dronen til å fly rundt oss:

Jeg må innrømme at med en gang jeg så denne videoen begynte jeg å tenkte muligheter og ideer til musikkvideoer og annet småsnacks… stay tuned.

Og slik ser det ut når dronen flyr. Legg merke til kuplene i bakgrunnen, det er Forsvarets overvåkingsstasjon:

Vi får se om ikke en slik drone må investeres i etter hvert. Eventuelt at man kan få låne Lasse sin en gang til…

4 thoughts on “Droneingen av Fauske

  1. Jonas, sønnen min, kjøpte en slik i fjor sommer som han nå har tillatelse til å fly ca 450 opp i luften (han har tatt sertifikatene som er nødvendige). Han lærte seg teknikken utrolig fort og fløy dronen flere kilometer unna gårdsplassen der vi stod. Blant annet overrasket han et par joggere noe kilometer oppe i skogen som plutselig hadde en drone rett foran seg der de kom løpende på stien. Men, det beste var at vi som bor i sameiet vårt endelig fikk inspisert takrennene åre. De er så høyt oppe at ingen av oss verken tør eller har lang nok stige. Så der har man en liten inntektskilde: inspeksjon av tak, takrenner, antenner o annet snusk og snask man ikke kommer til på en enkel måte. Kjempemoro for en fotograf! Bare kreativiteten som begrenser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen