Er amerikanske medier til sengs med fienden?

Facebook Journalistikk Sosiale Medier

Chicago TribuneFor litt under to ukers tid siden deltok jeg på konferansen LION 18 i Chicago. LION er forkortelse for Local Indepenent Online News som er en organisasjon for lokale nyhetssteder. Lite viste jeg om de reaksjonene jeg kom til å få da jeg kvitret min store overraskelse over hvor nært Facebook og lokale nyhetssteder og aviser jobber sammen i USA.

I Norge er Facebook som en fiende å regne om du spør avisene. En fiende som du er nødt til å forholde deg til for å dele artikler, slik at du drar lesere til nettavisen din. For to år siden hadde Aftenposten en større leder, skrevet at sjefsredaktør Espen Egil Hansen, hvor han sa han ikke lenger ville danse etter Facebooks pipe. Dette førte til at Hansen havnet på CNN og en rekke andre nyhetskanaler rundt i verden. Det fikk også journalist-nestor Jeff Jarvis i USA til å kvitre dette:

Fienden

I de to årene som har gått siden dette har ikke så mye forandret seg mellom Facebook og norsk media. De aller fleste aviser har selvsagt en Facebook-side hvor de deler lenker til artiklene sine. Noen aviser har også annet innhold som konkurranser, kampanjer og lignende, men ikke så mange. Radiostasjoner har også gjerne Facebook-sider for sine mest populære programmer, hvor man kan kommunisere med produsenter og programledere.

Men Facebook regnes fortsatt som en fiende, som ikke bare kan sensurere innhold, de stjeler også trafikk og lesere fra avisene.

I USA, derimot, har forholdet mellom media og Facebook utviklet seg i en helt annen retning. Facebook var en av hovedsponsorene på LION 18. De hadde også sin egen forelesning, hvor de presenterte sine Facebook-program, beregnet på media.

På konferansens andre dag, fredag, hold Dorrine Mendoza fra Facebook en presentasjon om Facebook Instant Articles. Dette er en plattform hvor innholdsprodusenter kan publisere rikt innhold direkte til Facebook. Selv om artiklene kan inneholde design, video og bilder er de likevel lett å laste, og dermed mobilvennlige.

Siden programmet startet med 72 avishus i 2016 har over 50% av dem forlatt plattformen. Grunnene som oppgis er at Facebook kom best ut av det økonomisk, mediehusene hadde lite kontroll over annonsene og de fikk lite informasjon om trafikk og besøk fra Facebook.

Gå til sengs sammen?

I tillegg har Facebook lansert et program kalt Local News Subscriptions Accelerator. Dette er et 12-ukers opplegg hvor de samler sammen journalister, redaktører og representanter fra Facebook. Man samarbeider så i arbeidsgrupper om hvordan man best mulig kan publisere nyheter på nett. Facebook påstår de gjør dette fordi de ønsker å promotere lokale nyheter, og dermed gjøre slik at nettsteder kan tjene mer penger på innholdet sitt.

Jeg ble svært overrasket over hvor mange aviser og nyhetssteder som tok del i dette, så jeg kvitret følgende:

Forbilledlig nok re-kvitret LION 18-konferansen det jeg skrev, og jeg fikk mange svar fra redaktører og mediehus rundt i USA. Reaksjonene gikk fra «Norge gjør det riktige!» via «vi klarer å ikke å slå dem, så vi samarbeider i stedet» til «det er en avtale med djevelen.»

Flere av de jeg snakket med på konferansen var enige med meg at dette samarbeidet var problematisk. Spesielt når man tenker på hvordan Facebook sensurerer innhold og hvordan de gang etter gang blir tatt i å lyve om hva de gjør med dataene de samler inn om Facebook-brukere.

Med Espen Egil Hansens posting fra to år tilbake i tankene, velger jeg å tro at en slik allianse vil være utenkelig i Norge. Og jeg håper virkelig at det holder seg slik. Facebook er ikke en partner man kan stole på. Spesielt ikke for nyhetssteder som vil ha integriteten sin intakt.

Samtidig er jeg en stor tilhenger av bruk av sosiale medier, og jeg jobber daglig med løsninger rundt samhandling. Derfor er jeg profesjonelt nysgjerrig angående hvordan utviklingen i USA vil bli framover.

Hva synes du om Facebook og medias roller? Er et slikt samarbeid som i USA uheldig? Hvordan blir konkurransen med Facebook framover? Legg igjen dine tanker i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen