Et Momentium som har vart ti år

Journalistikk

Konfetti

I 2002 solgte bandet The Margarets over 30 000 eksemplarer av debutalbumet What Kept You. Seks år og fire album senere skal de bygge seg studio i fjæresteinene på naturskjønne Giske. Ti år etter dette har to av bandmedlemmene bygget seg opp et lite underholdnings-, mat- og øl-imperium. For ikke å snakke om vennefesten som har blitt festivalen alle norske artister vil spille på, uten betaling. Jeg var med og feiret tiårsdagen for Momentium. 

The Margarets
Et delvis gjenforent The Margarets opptrådte under jubileumsfeiringen på Terminalen i Ålesund.

Etter å ha funnet plassen hvor Ocean Sound Recordings skulle ligge på Giske, den lille øya utenfor Ålesund, som du passerer om du skal til flyplassen på Vigra, og fått bygget studioet, var bandet The Margarets over og ut. I årene etterpå studioet blitt brukt av en rekke større norske og internasjonale artister. Ikke minst spilte A-ha inn sitt akustiske album inn i dette studioet, med publikum til stede.

 

Siden har det gått slag-i-slag, og i dag har Momentium ansvaret for flere andre festivaler rundt i landet. I tillegg driver de utestedet Terminalen i Ålesund, som også er plassen vi er i kveld for å feire tiårsdagen for selskapet. Dette har blitt et svært suksessrikt konsertsted, og det i en by som Ålesund, som var kjent for å ha et dårligere konsertmiljø enn til og med Molde. I dag er det totalt snudd på hodet. De fleste større artister i Norge skyr Molde, men kommer alltid innom Ålesund. Synd, men sant.

Det er likevel festivaler Momentium har blitt mest kjent for. Det hele startet med en slags venners venners grillfest i fjæra på Giske sommeren i 2003. Denne ble gjentatt påfølgende år. Og ikke bare vokste antall publikummere seg så stort at festivalen har flyttet rundt på øya flere ganger, artistnavnene ble bare større og større også (og mange av de som ikke var store da de spilte der første gang er store nå).

I 2009 ble det litt oppvask i etterkant. Været hadde vært dårlig (som det ofte er på Sommerfesten på Giske), ryktene fløy om at noen hadde hoppet utfor brua over til Giske, strømmen gikk på grunn av overbelastning og politiet ville ha en prat.

Bokbad
Lars Giskeødegård (til venstre) og søskenbarnet Ante Giskeødegård er grunnleggerne av Momentium. Under feiringen ble de intervjuet av musikkjournalist Asbjørn Slettemark.

– Politiet var ikke sinte, forklarer Lars Giskeødegård da musikkjournalist Asbjørn Slettemark har en liten bokbadprat med Lars og søskenbarnet Ante Giskeødegård. Det var nemlig disse to som startet opp det som i dag har blitt Momentium, og som vi er i Ålesund og feirer denne torsdagskvelden.

Ante forteller videre: – Saken var at politiet var svært positive til Sommerfesten, men de ville gjerne at vi skulle søke skjenkebevilling og de riktige tillatelsene, neste gang.

Lars skyter her inn at det hadde aldri noensinne vært noen som hadde forsøkt å regulere drikkingen på Giske…

Etter hvert ble det også satsing på flere festivaler. Den mest kjente er nok Jugendfest, som er bygget over samme lest som Parken i Bodø. Den begynte som en hummer-og-kanari-festival når det gjelder musikkprofil, og er det til dels fortsatt, selv om DJ-artistene har dominert de siste årene. Midstommerjazz ble også arrangert noen år, før den ble gjort om til Ålesund Live, en festival med mer bandprofil enn DJ-profil.

I tillegg til festivalene og utestedet Terminalen, brygger Momentium sitt eget øl (Molo) og driver restauranter, arrangerer events, holder på med utvikling av apper (betalingsløsningen Tikio er deres) og arrangerer også enkeltkonserter med artister som Elton John, Sting, Mark Knofpler, Bryan Adams og om jeg får viljen min: Jean-Michel Jarre (dette skal skje, gutter!) Alt fordelt over en rekke selskaper, som hører hjemme inn under Momentium-paraplyen.

Alt dette ble behørig kommentert av et imponerende knippe norske artister og kulturpersonligheter som sendte videohilsener. Disse ble spilt av på et stort lerret som dekket scenen så lenge det ikke foregikk underholdning der.

Fra en av disse videohilsningene vil jeg sitere artist Terje Sporsheim: – I gamle dager når folk dro frå Giske te Ålesund, så va det førr å slåss. I dag e det for å lage festival!

Øystein Greni
Øystein Greni fra Big Bang avsluttet underholdningen med å dra et rent solo og akustisk sett. Krydret med anekdoter

Både Ante og Lars var klare på at det de har fått til ikke ville vært mulig uten de fantastiske personene som de har klart å få med seg i disse årene.

– Om vi er gode på noe, så er det å finne flinke folk, sa Lars.

For å følge opp dette dro konferansier, og studioleder på Ocean Sound Recordings, Terje Erstad, derfor opp så mange av frivillige, ansatte og andre som de kunne denne kvelden, og ga dem salutt, konfetti, en stor takk og rungende applaus.

Det ble også opptreden med et delvis gjenforent The Margarets, hiphop-stjerna Isak Shorty (som sa han har fått uvurderlig hjelp av Terje Erstad og gjengen i Momentium) og solokonsert med Øystein Greni fra Big Bang.

Det ble ikke spart på mye denne kvelden, men Glowsticks fikk vi ikke.

For som Lars fortalte: – Vi hadde Glowsticks ett år på Jugendfest, men sunnmøringer som vi er bestilte vi de billigste. Ikke bare var væsken inne i dem giftig, de var også så tunge at flere fikk øyeskader.

Da går ting mye likar no, om dagen. Sees til tjueårsjubileet!

Se fotoalbum fra feiringen her:

Momentium - 10th anniversary

Hva synes du om denne artikkelen? Vil du lese flere slike? Noe jeg burde tatt med? Vil du kjefte? Legg igjen kommentar under! (Kommentarer må godkjennes av meg før de blir publisert)

One thought on “Et Momentium som har vart ti år

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen