Fem julelåter du burde høre på akkurat nå 2022

Musikk

Julefeiring på innsjøen

Vil du høre julemusikk, men er lei av de du har hørt år etter år etter år? Fortvil ikke, her kommer fem julelåter du bør legge til i julelisten din!

Alle låtene ligger i en spilleliste fra Spotify helt nederst i artikkelen.

Marte Eberson – Have Yourself a Merry Little Christmas
Omslag på singelen Have Yourself a Merry Little Christmas med Marte EbersonMarte har i mange år gjort solid karriere som soloartist, i band med sin far og som medmusiker med en rekke andre store norske artister, som Hedvig Mollestad og Ane Brun. Og dette er bare etter at hun forlot Highasakite.

Nå har hun gitt ut en svært neddempet, vakker og spesiell versjon av klassikeren Have Yourself a Merry Little Christmas. Det er hennes julefavoritt, og det merkes at dette er en sang hun har sterke følelser for.

Ikke mange er klar over at teksten har blitt forfinet opp gjennom årene, men Marte synger originalteksten, slik selveste Judy Garland sang den i filmen «Møt meg i St.Louis. Denne versjonen ble først spilt inn under pandemien i stuen i julen i fjor. Etter at hun la den ut på Facebook spurte mange etter en offisiell utgivelse. Takk til dere som spurte, for dette er helt suverent. Alt er framført og sunget av Marte selv.

Jan Arild Sørnes, Mikkel Gaup – Walking in the Air
Jan Arild Snoen - Walking in the AirOriginalen er en av mine største favorittlåter gjennom alle tider, og jeg samler på coverversjoner av den, noe det finnes masse av. Og det er kanskje å strekke det litt langt å si at det er en julesang, men filmen som den er hentet fra, The Snowman, er i aller høyeste grad det. Og det er om julen denne sangen trekkes fram.

Dette er en av de kuleste versjonene jeg vet av denne låten. Bluesartist Jan Arild Sørnes og skuespiller Mikkel Gaup har satt sammen en råtøff versjon med skikkelig stemning og vri. Det er som man kan se for seg nordlys og iskalde vidder, som de flyr over mens Sørnes synger og Gaup joiker. Sjekk ut selv.

Espen Kraft – London (Miss You at Christmas)
Omslaget til Espen Krafts single London (Miss you at Christmas)Mannen som lager musikk som høres ut som den kom ut midt på 80-tallet ga for et par år siden ut denne singelen. Den handler om det å ikke kunne følge juletradisjonen med å reise til London i juletiden, samt om det å savne en spesiell person.

Låten er som vanlig laget med synther fra 80-tallet, og bjellene er fra kunstige digitale synther, og ikke klisjepregede julebjeller som man hører i de fleste julesanger. Det er likevel en stemning over dette som virkelig maler fram julete bilder, og er blant en av Espens fineste låter.

TwoMinutesHate – fuXmas
Omslag til singelen fuXmas av TwoMinutesHateOk, da er det på tide med litt anti-jul i all julestemningen her. Jeg liker også sanger som gjør narr av all julestemningen og det relativt nye Oslo-bandet TwoMinutesHate leverer det i fullt monn her.

Jeg må innrømme at jeg vet svært lite om dette bandet, annet enn at de er en kvartett som lager den type punk som alle som liker Green Day burde omfavne. Det er noe herlig fengende med denne fot-stamperen og headbanger-låten der den spyr ut sitt håp om at julen snart er over.

Teksten er visstnok skrevet av vokalist Samantha da hun hadde et sammenbrudd i julen, mens hun tenkte over sine verste barndomsminner mens verden feiret rundt henne. Godt at hun kunne kanalisere dette inn i en helt strålende låt i hvert fall. Håper hun får en finere jul i år!

Evamore – This Christmas Time
Omslag til singelen This Christmas TimeHva sier du til en julelåt med Ozzy Osbourne, gitarist Andy Taylor fra DuranDuran, Noddy Holder fra Slade, Pink Floyd-trommis Nick Mason, vokalist Casi Wyn, pianist Nick Lloyd Webber, Polly Wiltshire på viola, sanger Reebz og skuespillerinne Samantha Womack? I tillegg kommer sangdebutanten Nina Lopes.

Etter å ha hørt låten, som starter med at Ozzie leser opp julebrev fra soldater i skyttergravene i første verdenskrig, hvor blant annet den berømte julaftenen hvor britiske og tyske soldater møttes til julefeiring før drepingen fortsatte dagen etter blir beskrevet, mens nydelig korsang ligger bakpå, og som slutter med en brølt julehuilsen fra Noddy Holder, er jeg overbevist om at jo, dette trengte verden.

Singelen er spilt inn for veldedighet, og du kan lese alle detaljer om innspillingen og veldedighetsorganisasjonen her.

Her er alle låtene i en spilleliste på Spotify:

Se også julelåtene jeg anbefalte i:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen