Fem låter du burde høre på akkurat nå #16

Musikk
Aggie Frost ser rett inn i kamera og smiler. Hun har et glassbygg bak seg.

Omslaget til Anti-Hero med Sondre Lerche

Nytt år og nye låter har allerede begynt å komme ut. Jeg jukser litt denne gangen, men her har du fem låter du burde høre på nå. Inkludert spilleliste!

Aggie Frost – Stille
Omslaget til singelen Stille med Aggie FrostDenne kom strengt tatt ut i fjor, men den har hatt en relansering nå i januar med en helt ny video. Første gangen jeg hørte låten var live under konferansen Arctic Frontiers i fjor. Aggie Frost stod på scenen helt alene, og for første gang kolliderte min verden på universitetet med min verden som kulturjournalist.

Jeg falt med en gang for denne fantastiske og hypnotiserende låten, som Aggie fortalte meg beskriver følelsen hun hadde av å gå rundt i vinterkalde og mørke Tromsø, mens alle satt hjemme på grunn av Covid. Dette er kjempefin elektronika som alle som liker ting som Röyksopp og Bel Canto burde sjekke ut. Hele albumet, Perlemor, som den er hentet fra er også veldig bra. Derfor løfter jeg fram denne nå, for denne burde mange flere høre på!

 

M83 – Ocean’s Niagara
Omslaget til Oceans Niagara av M83Dette er singelen som er valgt ut for å promotere M83s niende album, Fantasy, som er like om hjørnet. Just Meldal-Johansen er tilbake som samarbeidspartner, og de har laget en eksplosiv låt som flyter avgårde på en blanding av haugevis av multitracks med gitarharmonier og synthpop.

Enkelte mener at det var Gonzales storhit med M83, Midnight City, som startet 80-tallsbølgen som vi i dag kan høre i haugevis av hitlåter og musikk i TV-serier, som Stranger Things. Det later ikke til å bry ham særlig mer. Der han før forsøkte å distansere seg mest mulig fra det, musikalsk, ser det ut som han har innfunnet seg med det. Dermed får vi en perle som dette.

 

Cook & Stans – Floating
Omslaget til Cook & Stans med singelen FloatingDette er et herlig stykke flytende elektronika med en duo jeg ikke kjente til fra før. Det er en særdeles enkel låt, men den er som tittelen sier, lett å la seg flyte med sammen med.

Ingen finner opp kruttet her, men det er en låt som klarer kombinasjonen av å være en herlig låt som man kan fortape seg i på dansegulvet, såvel som mens man lytter til den i bilen, på kontoret eller mens man er ute og gjør fysisk aktivitet.

 

Sondre Lerche – Anti-Hero
Omslaget til Anti-Hero med Sondre LercheSondre Lerche har en jule- og nyttårstradisjon hvor han gir ut en coverlåt. Denne gangen falt valget på Anti-Hero av selveste Taylor Swift. Og Sondre gjør akkurat det som en skal gjøre på en coverlåt: Han gjør den til sin egen.

Det hele begynner ganske ugjenkjennelig, nesten støyaktig, med noe som ligner på sivilforsvarets varslingssignaler. Men ute i låten kommer det umiskjennelige, og solide, refrenget fram.

Uansett hvor glad du måtte være i originalen, her tror jeg du vil finne dybder i låten du ikke har tenkt over før. Strålende!

 

De La Soul – The Magic Number
Omslaget til singelen The Magic Number av De La SoulEtter mange års krangling med sitt gamle plateselskap har De La Soul endelig fått gitt ut sine klassiske album fra sent 80- og tidlig 90-tall på strømmeplattformer. Krangelen har handlet om hvorvidt alle samplene den klassiske hiphop-gruppa brukte var klarert for annet enn kun fysiske utgivelser eller ikke. Men nå er det visstnok løst, og det ble feiret med at The Magic Number, opprinnelig spilt inn i 1989, endelig kom ut på Spotify. Låten ble en av de mest søkte etter ifjor da den ble brukt i Spider-Man: No Way Home, noe som har gjort at ungdommen har fått øynene opp for god gammelskole-hiphop.

Fengende som fy og framført slik hiphop skal framføres: Uten masse auotune-drit og misogynistisk ræl, som hiphop dessverre har alt for mye av.

 

Her har du hele spillelisten på Spotify:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen