Fem låter om skole du burde høre på akkurat nå

Musikk
The Bean i Chicago

The Bean i Chicago

Skolestart var enten sist uke eller denne uken, og her har du fem knallbra låter som handler om skole, i en aller annen form.

Spilleliste nederst i saken.

Supertramp – School
Supertramp - SchoolEt opplagt valg, kanskje? Men du verden så bra denne låten er. Den er åpningssporet på gjennombruddsplaten Crime of the Century fra 1974, som var Supertramps tredje album.

Låten ble ikke utgitt på single før i 1983, og var ikke noen hit da, men den ble spilt kraftig på radio i USA da albumet kom ut og har alltid vært en fan- og publikumsfavoritt. Den har derfor alltid blitt spilt på konsertene deres, og har vært med på alle samle- og live-album.

Sangen er en 6 minutters tour de force med masse tempo-, takt-, melodi- og temaskifter. En realt progressiv sak, som i hendene enn andre enn Supertramp sikkert hadde vært tre ganger lenger. Men Supertramp siktet mot hitlistene, og skulle få år senere bli blant de mestselgende gruppene i USA.


Alice Cooper – School’s Out

Alice Cooper - School's OutOk, det er kanskje litt kjipt av meg å velge ut en låt som handler om at skolen er over og det er klart for sommerferie, men dette er bare en så strålende glamrock-lignende sak at den må med. Den havner alltid på lister som denne, men det er ikke så rart. Et knalltøft riff, strålende rytme og allsangvennlig refreng. Hva mer kan man be om?

Singelen kommer fra albumet med samme navn, og var fram til Poison hans største hitsingle (skjønt i 1972 var Alice Cooper et band, og ikke en soloartist).


Twisted Sister – Be Chrool to Your Scuel

Twisted Sister - Be Cruel to Your ScuelLa oss holde oss litt med Alice Cooper. For da Twisted Sister skulle følge opp gigasuksessen med albumet Stay Hungry lot de seg inspirere av 60-tallet. Først og fremst med cover-versjonen av Leader of the Pack, og deretter lagde de en single som var en Beach Boys-parodi, hvor Alice Cooper denne gangen tar rollen som lærer og ikke elev. I tillegg er Billy Joel med på piano og E Street Bands Clarence Clemons er med på saksofon.

Resultatet ble låten Be Chrool to your Scuel (tar du den?) som MTV bannlyste, for den slags oppstandnasigheter mot skolen skulle man ha seg frabedt. Dermed var det ingen hit for Twisted Sister med en låt som de må ha lagt mye ressurser i.

Den ble en vinner på Ti i Skuddet i Norge, dog, og er en herlig pastisj på mye rart.


Timbuk 3 – The Future’s So Bright I Gotta Wear Shades

Timbuk 3 - The Future's So Bright I Gotta Wear ShadesAntagelig en av de mest misforståtte sangtekstene noensinne. Låten er overhode ikke en optimistisk sang, slik mange avgangselever i 1986 trodde da de gjorde denne til Timbuk 3s eneste hit.

Låten handler om en kjernefysiker som holder på å avsluttet utdanningen sin og skal ut i verden. Sangen oppsummerer alt det mørke med 80-tallet, men det hele er framført av denne yuppi-en som driter i alt så lenge han har en bra framtid. Bandet har grunnet sangens budskap flere ganger nektet å lisensiere sangen til reklamer og lignende, til tross for at millionene har blitt lagt på bordet.

Musikkanalen VH1 lagde en gang et program om one hit wonders, og Timbuk 3 ble da spurt om de syntes det var trist å være regnet som det. – Nei, svarte de. – For ingen lager TV-programmer om two-hit-wonders.

Så noe ser de da lyst på…


Pet Shop Boys – This Must Be the Place I Waited Years to Leave
Pet Shop Boys - This Must Be the Place I Waited Years to Leave
Dette er vel virkeligheten for mange: Skolen er en plass man ikke kan vente på at man skal komme seg fra. Neil Tennant synger intenst om hvordan det var å gå på St Cuthbert, som var en streng katolsk skole. Neppe den beste plassen for en ung homofil gutt å være elev ved på 70-tallet.

Sangen ble aldri gitt ut på single, men er på det som regnes som et av PSBs beste album, Behaviour, som kom i 1990. Albumet og singlene ble en salgsmessig nedtur sammenlignet med det duoen hadde gitt ut fram til da, men det rettet de på med neste album.

Vokalist og tekstforfatter Tennant har følgende å si om teksten: «I’m just saying I hated school, and I’m also getting revenge on my school, St Cuthbert’s, for slagging me off in the Newcastle Evening Chronicle when ‘It’s a sin’ came out.»

Her har du hele spillelisten:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen