Fem samiske låter du burde høre på akkurat nå

Musikk
Det samiske flagget

Det er samenes nasjonaldag i dag, og i den forbindelse har jeg valgt ut fem samiske låter jeg mener du burde høre på akkurat nå. Sjekk hvilke låter det er, og spilleliste og videoer her! 

Du finner alle låtene i en spilleliste nederst i postingen.

Mari Boine og Liu Sola – Maze
Mari BoineEt litt opplagt valg, vil kanskje noen si, siden Ella Marie Hætta Isaksen gjorde en tåreframkallende tolkning av den i Stjernekamp 2018. Men første gang jeg hørte denne låten på 90-tallet ble jeg som frosset: «Hvem er dette?» kommanderte jeg til de som spilte den.

Låten ble spilt inn Peter Gabriels Real World Studios (Gabriel er storfan av Mari Boine) sammen med den kinesiske sangeren Liu Sola. Låten kom ut på et album kalt A Week or Two in the Real World, utgitt av Gabriels selskap, med en rekke artister, inkludert Van Morrison.

Boine har gitt ut mye vakkert og spennende etter denne (og før også), men dette var en låt som ga meg en oppvåkning. Og mange yngre samiske artister drar den fram som eksempel på låter som vekket dem også. Og ikke minst er Bione selv en inspirasjonskilde for omtrent samtlige samiske artister jeg har intervjuet.

 

Mike Oldfield – Prayer for the Earth
Mike Oldfield - The Songs of Distant EarthHer begår jeg et lite hat-trick: Jeg får promotert min store favoritt Mike Oldfield, jeg får tatt med noe fra den første samiskspråklige filmen Ofelaš (Veiviseren), som ble første norske Oscar-nominerte film og som åpnet opp manges øyne for samisk kultur og legender og jeg får tatt med Nils-Aslak Valkeapää.

For det var nemlig han som joiket, og stod for den samiske musikken, i Ofelaš. Og da Mike Oldfield ville bruke temaet fra filmen på sitt nydelige album The Songs of Distant Earth, basert på Arthur C. Clarkes klassiske roman, nøyde han seg ikke bare med å sample det. Han fikk Valkepãã til å spille det inn på nytt for platen. Resultatet ble dette musikkstykket, som kommer ca midt inne i den entimes lange komposisjonen. Et godt eksempel på det mange samiske artister gjør i dag: Blander tradisjonell samisk musikk i et moderne uttrykk.

Väälkepas rolle for samisk kultur og kamp mot storsamfunnet kan knapt overdrives. Jeg anbefaler alle å lese om hans liv. Da vil du skjønne hvorfor både Mari Boine og svært mange andre har ham som forbilde.

 

Isák – Mun Lean Dás
Isák - EalánJeg nevnte allerede Ella Marie Hætta Isaksen lenger opp her, og hun er frontkvinne i Isák, en trio bestående av en henne, produsent Daniel Eriksen og trommeslager Aleksander Kostopoulos. De kom sist uke med album nummer to, men jeg har hentet det jeg mener er deres klart beste låt, fra debuten.

Ella Marie synger så vakkert, så vakkert, og det elektroniske landskapet kler vokalen bare så perfekt. Dette er et høydepunkt når de har konserter, og jeg får gåsehud og tårer i øynene hver gang.

Ella Marie beskriver låten slik: «Dette er en joik til verdens beste lillesøster. Når jeg har det tungt, er den viktigste motivasjon til å reise seg å fortsette livet at jeg skal være her for min lillesøster.»

 

Kajsa Balto – Buot Eallá
Kajsa Balto - Buot EalláJeg ble anbefalt dette albumet i fjor av en kjenning. «Dette er noe for deg, Hogne.» Dessverre var det ikke før nå i januar jeg endelig satte meg ned for å høre på det. Og det angrer jeg på. Altså, jeg angrer på at jeg ikke hørte på det i fjor, for da hadde det vært på min liste over beste album i 2020!

Det som slår meg med de fleste samiske artister er at stemmene deres er helt fantastiske! Det er så fjernt fra denne tilgjorte soul og r’n’b-syngingen, du vet, der hvor artistene skal synge så mye! Her går det fra skjørt til enormt uten at det høres tilgjort ut. Det er bare sykt, sykt vakkert.

La meg bare sitere Ådne Evjen i hans anmeldelse på Musikknyheter:

Hør hvor lenge hun holder tonen, la deg begeistre over hvor sterk og kraftfull stemmen er. Det er til å miste pusten av. Det høres ut som om hun kan gjøre nesten hva hun vil med stemmen både i joik og sang. «Urkraft» står det i presseskrivet. Jo, det er absolutt noe i det.

Så sant, så sant.

 

Orbina – Orbina
Orbina - OrbinaLa oss avslutte med noe rock’n’roll, folkens! Det er jo tross alt lørdag. Jeg husker godt da musikkvideoen til tittellåten, som forøvrig også er navnet på bandet, ble vist på NRK i 1993. Jeg er en skamløs nyter av AOR og god gammeldags heavy metal og puddelrock, og kombinasjonen av joik, enkel melodi og den type musikk fungerer ypperlig.

Låten skiller seg egentlig kraftig ut fra resten av albumet, som er i mer etnisk og avslappet stil. Men denne var fengende nok til at det ble både visninger på MTV og flere opptredener på TV rundt omkring i Norden.

Så la oss feire nasjonaldagen med litt allsang! Kom igjen nå: «Eeeeoooooele looooo lojlelooolooloooo»

 

Her er spillelisten på Spotify:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen