Grunnleggerne av budeierock

Musikk
MÍO - Ingen tid aa miste

Det norske bandet MÍO poserer foran et hvit trebygg.

Med sitt knallsterke debutalbum har MÍO i sommer spilt både på Midgardsblot og folkemusikkfestival.

Da vi snakker med MÍO, er sitter de på Teams i en togvogn, på vei til Bø i Telemark for å spille på Telemarksfestivalen. Der skal de spille klokken 12 på natten.

– Det blir litt sent, sier vokalist Dionisia Fjelldalen med et smil.

Folk-metal i utlandet

Det har blitt en del konserter på dem i sommer.

– Det som er kult er at nå er vi på vei til en skikkelig folkemusikkfestival, og neste uke skal vi på Midgardsblot, som er veldig sånn ekstrem-metal. Og vår musikk ligger vel et sted midt mellom de to sjangrene. Så det er artig.

I juni ga de ut debutalbumet Ingen Tid å Miste, og de er fornøyde med mottakelsen.

– Det har vært mange bra tilbakemeldinger. Det er veldig spennende å se hvordan folk reagerer. Og nå om dagen er det så mange som lager så mye bra musikk, så det er flott at vi har fått så mye positive tilbakemeldinger. Også fra utlandet, og jeg syns det er veldig stas at det er såpass stor interesse for norsk folkemusikk i utlandet.

Fuzz med nøkkelharpe og fele

Bandet består av seks personer. Dionisia Fjelldalen (vokal), Maja Hveding Styffe (hardingfele, fele, mandolin og kor), Jakob Nome (gitar), Marianne Friisberg Larssen (bass og kor), Henrik Hagen Johnsen (keyboard, trekkspill, nøkkelharpe, munnspill mm) og Eilif Hallingstad Finnseth (trommer og perkusjon).

Henrik er det nyeste medlemmet.

– Jeg spiller litt merkelige instrumenter som lager spesielle lyder som passer inn i lydbildet. Jeg reiser alltid med en stor tralle med instrumenter. Det blir en del jobb med riggingen, men det er verdt det, for det skaper mye variasjon gjennom hele konserten.
Maja kommer fra en klassisk bakgrunn.

– Jeg spiller fele og føler at jeg har samme rollen som en hovedgitarist i andre band har. Jeg begynte med å spille klassisk musikk fra jeg var lita, men etter hvert skjønte jeg at jeg kunne spille noe annet enn Bach og Mozart. Og da ble jeg med i MÍO, som er hovedprosjektet mitt nå.

– Hvordan var overgangen fra klassisk til rock?

– Den var litt spennende. Begge foreldrene mine er klassiske musikere, men mamma foret meg opp på punk og masse andre rare greier. Så jeg har alltid hatt føttene i ulike stiler og sjangre. Men det var rart i starten.

Ble svindlet for billetter

Marianne spiller bass, og er hovedkomponist og grunnlegger av bandet, sammen med Dionisia.

– Jeg har spilt bass siden jeg var 12 – 13 år gammel. På videregående møtte jeg Dionisia, og vi startet MÍO noen år etter videregående. Jeg tenkte at her har vi en av Norges beste vokalister, så om jeg vil spille i band, så vil jeg spille sammen med henne. Vi fant ut at vi hadde mange felles referanser innenfor musikk, og på videregående begynte vi å høre mye på folkemusikk. Etter hvert begynte vi å skrive både tekster og musikk sammen. Først gikk det på engelsk, men så heiv jeg ut utfordringen om å skrive på norsk i stedet. Og sammen har vi drevet bandet videre og vi har hatt den nåværende besetningen i et og et halvt år.

Les hele intervjuet på Musikknyheter.no!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen