Hat Trick med Preikstolen

Personlig

Selfie av Hogne Bø Pettersen som står på utkikkspunktet Preikstolen utenfor Fauske i Nordland. Han har på seg solbriller, og vi ser mobilen reflektert i dem. Bak ham, til høyre, ser vi E6 mot Fauske, og lenger bak ser vi litt av Fauske, blant annet kuplene på Stasjon 2 utenfor Fauske. Lenger i bakgrunnen ser vi fjellene i Bodø. Skjerstadfjorden fyller også store deler av bildet.

Visste du at Fauske også har en «Preikstol»? Ikke jeg heller. Før i dag. Her får du et glimrende tur-tips om du er på Fauske og vil ut i naturen.

Ti på Topp er en «turkonkurranse som inspirerer til turer i ditt nærmiljø» som det så fint heter. Jeg er med for andre året på rad og i motsetning til alle de som har som mål å gjøre så mange turer som mulig er mitt mål å være innom alle toppene minst én gang i løpet av sesongen.

I dag gjorde jeg hat-trick og tok tre på én gang. Som i fjor er både Tuvatoppen og Storskarfjellet med i konkurrasen. Jeg skrev og publiserte bilder om den turen her i bloggen i fjor, så jeg skal ikke gjenta noe her. Men det som er nytt i år er at du kan også ta turen innom denne Preikstolen, som er et berg utenfor Fauske som til og med har sin egen side på Yr.

Ingen av de fra Fauske jeg har snakket med har noensinne hørt om Preikstolen, og de fleste omtaler den nok som Kvenflåget. Det går sti fra begge sidene av Kvenflågtunnelen, men i dag tok jeg denne trippelruten.

Du kan gå rett opp fra Tuvatoppen og følge denne stien, men i dag tok jeg den anbefalte ruten og gikk videre mot Preikstolen fra toppen av Storskarfjellet.

Og det må jeg si: Beskrivelsen av denne ruten på Ti på topp Fauske er ikke bra! Her er det som står: «Videre fortsetter turen forbi benken og ned før turen bøyer av mot sør. Gå forbi et søkk i terrenget hvor ei elv forsvinner ned i bakken. Over et lite høydedrag mot sør. Herfra er det bare å følge merkingen og dyretråkk ned til Preikstolen.»

Det er langt ned til der du kommer inn på stien/dytretråkket og de røde merkene som er malt på trærne langs stien. Hadde jeg ikke sjekket kartet på forhånd, og visste jeg måtte gå sørover, ville det vært vanskelig å finne ut hvor jeg måtte gå fra toppen av Storskarfjellet. Jeg brukte også Ti på topp-appen og sjekket hele tiden om antall meter ble igjen til målet mitt ble mindre, slik at jeg visste jeg var på rett vei. Til slutt kom jeg inn på stien, og da var det lett.

Min anbefaling er derfor å gå opp fra Tuvatoppen og følge stien derfra i stedet. Spesielt i disse tider hvor du blir oppspist av klegg og mygg i myrområdet jeg vadet gjennom.

Men det ble en gåtur på litt over en mil og to og en halv time, i fantastisk vær, og herrejemini for en utsikt og høyde! Jeg så hele Skjærstadfjorden i sin velde, og kunne se både Fauske, hvor jeg bor, og Rognan. Så ta turen om du er her og vil gå i skog og mark. Bare se videoen her:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen