– Hva er det kaldeste folkeslaget i verden?

Musikk
Musikkduoen Bel Canto i et blågrønt studio.

Hvem hadde trodd da Bel Canto ble dannet i Tromsø i 1985 at de skulle ende opp med å bli et av de mest innflytelsesrike elekronikabandene i Norge? Både som gruppe, via soloprosjekter og samarbeid med andre har de tre originalmedlemmene satt et solid avtrykk på norsk musikk- og kulturliv.

Det hele begynte med at vokalist Anneli Drecker sang på og skrev tekster til låter laget av Geir Jenssen (synthesizer, programmering) og Nils Johansen (synthesizer, fiolin, bassgitar, gitar). De fant fort ut at dette fungerte og de stakk da utenlands, nærmere bestemt til Brüssel. De var et av de første norske bandene som signerte en platekontrakt i utlandet. Debutalbumet deres, White-Out Conditions, ble utgitt av Crammed Discs i 1987. Etter et andre album, Birds of Passage i 1989 forlot Jenssen bandet og ble på 90-tallet verdensberømt for å ha revolusjonert ambientmusikken.

I Norge var det kun spesielt interesserte som hadde lagt merke til hva Bel Canto holdt på med. Men i 1992 kom det kommersielle gjennombruddet med Shimmering, Warm and Bright. De vant Spellemannprisen to ganger, i 1992 og 1996. Stilen deres utviklet seg over tid fra en eterisk drømmepop-lyd til synth-basert pop påvirket av verdensmusikk De inkluderte også elementer fra klassisk musikk, så vel som folkemusikk og elektronika.

Det kommersielle høydepunktet var med Magic Box i 1996, som lå hele 23 uker på VG-lista, en av de som nummer én. Etter Rush i 1998 kom Dorothy’s Victory ut i 2002, som endte opp på andreplass på VG-lista. Deretter ble det stille i mange år fra Nils og Anneli som band. Men de hadde begge svært respektable solokarrierer.

Forsker og idol

Anneli Drecker har forsket på gamle tradisjonelle stemmeteknikker fra ulike deler av verden, undervist musikkstudenter på universitet, stått på teaterscenen og har turnert og spilt inn musikk med artister som Röyksopp og A-ha. I tillegg var hun også dommer i Idol og deltok i Hver Gang Vi Møtes. Nils Johansen har komponerte musikk for film og fjernsyn, samt drevet bandprosjektet Vajas.

I 2017 opptrådte Bel Canto på Øyafestivalen i Oslo, og spilte noen av karrierens mest kjente sanger mens regnet pøste ned utenfor teltet. I et intervju med undertegnede sa Anneli Drecker at Bel Canto var ivrig etter å gjøre mer live-arbeid og muligens spille inn nye sanger.

I juni 2022 kunngjorde Anneli Drecker og Nils Johansen at de jobbet med et nytt Bel Canto-album. Og 26. april kom albumet Radiant Green endelig ut.

To dager før utgivelse tok jeg en prat med Nils og Anneli over Teams. Ironisk nok satt jeg i Brüssel, hvor de spilte inn sine første album, mens de satt hjemme i Tromsø og annonserte sitt (foreøpig) siste album.

Les hele intervjuet på Musikknyheter.no!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen