Hvor lenge skal vi svelge løgnen om inflasjon?

Meninger
Vienna

Tim Gurner

«Arbeidsledigheten burde øke til 40 – 50%. Vi trenger å se smerte i økonomien. Arbeiderne må minnes på om at de jobber for arbeidsgiveren, og ikke omvendt.» Dette ble uttalt av eiendomsutvikler og multi-milliardær Tim Gurner under et foredrag 12. september i år. Det er i hvert fall ærlig sagt, men det viser hvordan de superrike ser på oss vanlige folk: Som kveg. Og det leder meg til dette.

Hvor lenge skal vi gidde å høre på løgnene om inflasjon og «økte kostnader»? Det er det jeg spør meg om når jeg i dag våkner opp til nyheter om at pensjonister ikke klarer å betale regningene mer og sitter på NAV for å få nødbolig da de er i ferd med miste sin egen bolig. Dette kommer på toppen av at vi ser flere og flere i samfunnet stille seg gråtende i kø for å få mat hos Frelsesarmeen og andre frivillige organisasjoner. Og vi snakker ikke her om folk vi anser som tradisjonelt fattige. Vi snakker om vanlige familier i full jobb. Noen har til og med to jobber.

Samtidig sitter milliardærer og syter om at de må flykte utenlands for å få råd til leve «og skape arbeidsplasser.» Greit nok, det ER mye feil med formueskatten, men disse milliardærene er IKKE de som rammes urettferdig av den. I New York Times var det nylig en artikkel som viste at mens de rikeste aldri noensinne har vært så rike som de er nå, så har middelklassen bare fått mindre og mindre og rutte med. Og dette understøttes av samtlige økonomer og forskere, og det har også vært flere artikler om dette i både norsk og utenlandsk media.

Jada, jeg vet at du antagelig har fått et lønnstillegg hvert år, men visste du at levekostnader og prisvekst har økt så mye at du har MINDRE å leve for i dag enn du hadde i 2002. På disse tjueen årene har multi-milliardærene, som Gurner, mangedoblet formuene sine, flere ganger! Likevel hyler de opp om økte kostnader og at det blir bare dyrere og dyrere for dem å «skape arbeidsplasser.»

Men det de egentlig klager på er at de må betale DEG en levelig lønn. Det er DU som skal stå med hua i hånden og være glad for at DE skaper arbeidsplasser for deg. Og ignorerer totalt at det er DU som har tilbyr DEM DIN ekspertise. At dine grunnkunnskaper er skapt av en offentlig finansiert skole. At varene deres fraktes på offentlig finansierte veier. At når du blir syk slipper de å betale for det utover forsikring og noen få dager i starten (og i mange land ikke det en gang). Og ikke minst: At verdiene de forvalter er skapt ved å utnytte allerede pressede ressurser på planeten vi bor på.

Etter mange år med synkende fattigdom steg fattigdommen i verden igjen fra 2022. De rike skylder på pandemi, til tross for at de tjente MER på pandemien. Og milliardærene som sørger for dette har makten over de ledende politikerne våre, så de gjør ikke noe med det. Det er i hvert fall eneste konklusjonen jeg kan dra ut av det. I stedet gjør politikerne det de kan for å grabbe til seg det DE kan. Avsløring etter avsløring viser en holdning til økonomi, rolleblanding og tilnærmet korrupsjon som er vanskelig å begripe. Og så lurer de på hvorfor færre og færre, spesielt de mellom 20 og 30, bryr seg om politikk?

Disse milliardærene driver også med knusing av fagforeninger. I de landene hvor dette er ulovlig påvirker de i stedet arbeidere til IKKE å organisere seg. Se videoen jeg lenker til under her om du ikke tror meg. Jeg handler aldri på Amazon fordi eieren Jeff Bezos har akkurat samme holdning til sine ansatte som Gurner. De ansatte på varehusene til Amazon får ikke lov å gå på do en gang.

På toppen av det hele så er disse milliardærene imot enhver form for statlig innblanding. Helt til pandemien og strømkrisen traff oss. Da kom de løpende for å få penger fra de samme myndighetene de ellers forsøker å påvirke til å la dem slippe og betale skatt. Tenkte de noensinne over at pengestøtten de fikk kom fra skatten til de underbetalte ansatte som jobber for dem? Og hva brukte de pengestøtten til? Å betale sine ansatte? Neida. De ble permittert uten lønn, eller oppsagt. Så ble pengestøtten brukt til store utbytter. Og hvem satt igjen som vinnere etter pandemien?

Og det stopper ikke der: I Norge har 170 firma blitt tatt i å betale utbytte, stikk i strid med at avtalen med staten for å få strømstøtte.

Denne uken satte bankene opp renten igjen. Vi snakker her om banker som har rekordoverskudd, til tross for at alt er så økonomisk vanskelig for dem. Vi hører om inflasjon, om økte kostnader (les: lønn), utgifter til grønn omstilling osv osv. Til tross for dette øker formuen til de rikeste i rekordfart.

Noe er bare så totalt feil her. Og de VET det. Og lyver om det. Hvor lenge skal vi godta det? Og om vi ikke godtar det, hva i svarte kan vi gjøre med det?

Å, vel. God helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen