Hvordan ikke legge spor etter deg med mobilen

Sosiale Medier

Sporing med mobil

Flere har kontaktet meg i dag etter at NRK la ut en artikkel om hvor lett det er å spore bevegelsene dine via mobilen. «Hvordan kan vi unngå dette?» er spørsmålet. 

Artikkelen fra NRK er nok en øyeåpner for mange. Det første rådet jeg gir dem har ikke noe med GPS eller stedslokasjoner å gjøre. For du må begynne med det enkle: Slutt å være med på memes- og kjedebrev på Facebook og andre sosiale medier.

Kutt ut «jeg har blitt utfordret»-postinger, tallgåter og morsomme historier hvor folk skal tagge noen å dele videre. Jeg forklarte hvorfor i denne Facebook-postingen, som ble delt over 500 ganger:

Facebook-posting om kjedebrev

Dette er data som er enda mer interessant enn konkret hvor du måtte ha vært og befunnet deg, og i tillegg utsetter du dine venners data også!

Det neste jeg vil anbefale er at når du installerer en ny app på mobilen din er å svare nei til at app-en skal ha tilgang til posisjon og GPS. Om du installerer en app hvor selve hensikten er at det er en kart-tjeneste vil den være høvelig verdiløs om du ikke tillater en slik tilgang. Og da må du bare vurdere om du stoler på tjenesteleverandøren for app-en.

Og det er akkurat en slik vurdering du bør gjøre hver gang du installerer en app. Ofte så blir du spurt om å gi følgende tillatelser på mobilen

  • Tilgang til kontaktene, samtalelogg, tekstmeldinger og ringelisten
  • Tilgang til bilder og filer
  • Tilgang til kamera og mikrofon
  • Tilgang til posisjon og GPS

Alt for mange svarer bare helt ukritisk ja til alt dette, uten å vurdere om hvorfor app-en spør om dette. Dersom du installerer Instagram er det mer logisk at den ber om tillatelser til bilder og filer enn om du installerer en app for å logge måltidene dine.

Likevel har jeg sett slike kostholds-apper spørre om alle mulige tillatelser. Om du installerer Über er det også mer logisk at den vil ha tilgang til posisjon enn at for eksempel et spill vil ha det.

Noen app-er nekter også å gå videre med installasjonen dersom du svarer nei til slike tillatelser. Andre vil la deg installere dem, men vil mase om å slike tilganger med jevne mellomrom. Min klare anbefaling dersom app-en ikke vil gå videre etter å ha bedt om tillatelser som det ikke er logisk at app-en trenger, er at du lar være å installere den. Enkelt og greit.

Hva med alle app-ene du allerede har gitt tilgang? Du kan trekke tilbake disse tillatelsene og tilgangene. Dersom app-en slutter å virke etterpå fordi du har fjernet en tillatelse du mener det ikke er naturlig at den har, anbefaler jeg å slette den.

Hvordan fjerne posisjonstillatelser på Android

Om du har en Samsung, Huawei, Sony Xperia, HTC, Moto, Google eller en telefon som ikke er iPhone, har du høyst sannsynlig en Android.

  1. Åpne app-en Innstillinger
    .
  2. Finn valget Posisjon
    .
  3. Velg Apptillatelser
    .
  4. Alle app-er som har bedt om tillatelse til posisjon vil nå listes under følgende sorteringer:
    Tillatt hele tiden
    Tillatt bare når appen brukes
    AvvistDe som er under Avvist har ikke tilgang mobilens posisjon, så de behøver du ikke å bry deg om.De som ligger under Tillatt bare når appen brukes deler din posisjonsdata så lenge du bruker denne app-en. Men husk at så lenge du har åpnet en av disse app-ene, så vil den gå i bakgrunnen til du starter telefonen på nytt, eller du aktivt avslutter app-en. Så selv om du har gått ut av den deler den fortsatt din posisjonsdata.

    De som ligger under Tillat hele tiden har full og konstant tilgang og sender hele tiden data til tjenesten som app-en benytter seg av, uansett om du åpner dem eller ikke.
    .

  5. For å endre på innstillingen for en app klikker du på den. Du kan da velge om app-en skal ha posisjonstilgang hele tiden, bare når app-en brukes eller ikke i det hele tatt (Avvis). Velg den du vil bruke. Min anbefaling er å velge Bare tillatt når appen brukes om det er en app som virkelig trenger din posisjon (kart-app, taxi-app, Über ol). I alle andre tilfeller velger du Avvis.
  6. Enkelte app-er vil opplyse om at mobilen antagelig vil slutte å fungere ordentlig om du ikke tillater tilgang til posisjon. Det skal du bare skite loddrett i.

Enkelte vil kanskje si at du bare skal gå inn på Innstillinger -> Posisjon og bare slå av hele tjenesten. Det er selvsagt det sikreste, men ha følgende i mente:

  • Eventuelle tjenester som du bruker for å finne igjen telefonen om du mister den vil ikke fungere
  • Ingen app-er som er avhengig av posisjon vil fungere ordentlig, og noen kan begynne å gi feilmeldinger

Personlig slår jeg alltid av posisjonstjenesten så lenge jeg ikke bruker den. Så om jeg skal ta meg en løpetur og måle fart og lengde, eller jeg skal bestille taxi, eller jeg skal søke på Google Maps ol. slår jeg den på igjen. Når jeg er ferdig med det jeg skulle gjøre slår jeg av posisjonstjenesten igjen.

Hvordan fjerne posisjonstillatelser på iOS (iPhone og iPad)

  1. Gå til Innstillinger
    .
  2. Velg Personvern i listen til venstre
    .
  3. Velg Stedstjenester
    .
  4. Du kan nå velge å slå av og på Stedstjenester. Dersom du slår den av vil ikke Find my iPhone-tjenesten fungere, og du kan ikke bruke karttjenester og andre app-er som er avhengig av å ha tilgang til hvor du er. Men du er i hvert fall «off the grid».
    .
  5. Rull deretter nedover i listen til venstre til du finner app-ene du har installert
    .
  6. Klikk deg inn på app-en du vil slå av Stedstjenester for. Du har nå følgende muligheter:
    Aldri: Hindrer tilgang til at app-en kan finne ut hvor du er
    Spør neste gang: Dette gjør at du kan velge Alltid mens app-en er i bruk., Tillat én gang eller Ikke tillat 
    Når appen er i bruk: Tillater tilgang til Stedstjenester bare når app-en er i bruk eller en av funksjonene til app-en vises på skjermen. Hvis en app er satt til dette valget kan du se at statuslinjen blir blå med en melding om at en app aktivt bruker plasseringen din
    Alltid: App-en vil alltid ha tilgang til plasseringen din

Om du vil tillate at en app skal ha tilgang til å få dine posisjonsdata er altså en vurdering du må gjøre selv. Men oppsummert vil jeg gi følgende klare råd:

  • Ha posisjon på mobilen din av på generell basis
  • Dersom du ikke ser noen logisk grunn til at en app skal ha tilgang til din posisjon gir du den ikke tilgang til dette. Om app-en da nekter å starte sletter du den
  • De app-ene som du faktisk gir tilgang til din posisjon skal kun ha denne tilgangen akkurat når du trenger tjenesten fra app-en.

Oppdatering: Viser seg at NRK også har laget en veiledning, den gir en del annen informasjon også som er nyttig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen