– Jeg har blitt hacket

Facebook Sosiale Medier
Hacker

Ditt liv er totalt egentlig uinteressant for andre. Men ikke for de som kan tjene på at du svarer på spørsmål på Facebook-grupper du ikke aner hvem står bak. Eller kopierer og deler Facebook-statuser. Les om hvorfor dette ikke er lurt.

– Jeg har blitt hacket, sa hun. – Jeg fatter ikke hvordan de klarte det.

– Ok, sa jeg. – La oss se på Facebook-historikken din

– Kan vi finne svaret der? sa hun, noget skeptisk.

– La oss prøve. Se her, her har du vært inne på en Facebook-side og svart på spørsmålet «How far away do you live from the place you were born?» Hvem står bak denne siden?

– Ehh… det vet jeg ikke

– Ser du at den siden ble opprettet for bare noen uker siden? Det er et klart tegn på at noe er rart når de spør et slikt spørsmål. Og se her, mange tusen personer har vært inne og svart på det.

Vi bladde videre. Jeg oppdaget snart noe mer.

– Her har du vært inne på en helt annen side og svart på spørsmålet «Your porn name is your middle name and the first car you had.» Har du spurt deg selv om hvorfor folk lager en side hvor de spør om slikt?

– Ehh…nei, er det ikke bare for artig, sa hun.

Men det var tydelig at hun begynte å føle seg litt dum.

– Det er mange som går på dette, sa jeg trøstende.

Vi lette videre. Etter en stund fant jeg ut at hun over det siste året hadde svart på spørsmål som:

– Name a song that takes you back to high school
– Your first car was a…..?
– Hva er navnet på ditt første barn?
– Hvor ville din drømmedestinasjon for ferie vært?
– Hvor hadde du din første deit?
– Hva het din første lærer og hvilken skole var det på?
– Nevn de tre siste byene du har bodd i
– Hvor vil du giftet deg om du skulle gifte deg?
– Nevn navnet på dine fem siste kjæledyr
– Svart på oppgaver som «Når du har klart å gjette det riktige svaret, post det, så tagger du noen andre til å gjøre oppgaven»

How you really get hackedHun hadde til sammen svart på over 40 slike spørsmål fra sider som dukket opp i strømmen hennes og det var da jeg viste henne det som ga henne hakeslepp:

Ved å samle sammen disse svarene kunne jeg sette opp en profil på henne som kartla og røpet en hel haug med informasjon om henne. Dette er informasjon som er gull verdt for hackere og de kan da lett klare følgende:

– Hacke deg da passordet til folk gjerne er kombinasjoner av opplysninger som navn på barn, kjæledyr, datoer og så videre
– Bruke opplysningene til å lage falske profiler som utgir seg for å være deg og som da brukes til ulovlige ting, eller for å poste fæle ting på nett
– Opprette kontoer og kredittkort i ditt navn dersom de har fått tak i nok opplysninger
– Bruke kontoen din til å spre spam, virus og annet skit

I tillegg tar de som står bak disse spørsmålene og lager små programmer (scripts) som automatisk går inn på profilen din når du har gitt svaret ditt. De går gjennom profilen og samler inn alt materiale som du ikke har sperret for at andre en kun venner kan se. Dersom vennelisten din er åpen går programmet gjennom denne også, og gjør akkurat samme jobben med alle vennene dine.

I tillegg hadde min venninne deltatt i en hel haug med konkurranser på falske sider, helt uten å tenke seg om. Her skjer akkurat det samme.

Hun hadde også gjort det som mange statuspostinger ber deg om: Kopiert og limt statuser som skal vise at du er imot depresjon, kreft og andre sykdommer. Siden teksten i disse postingene er akkurat den samme hos lager de som står bak dem (som jeg kan love deg ikke er folk som vil gjøre noe med sykdommen du poster om) et program som scanner Facebook og finner profilen til samtlige som har postet den. Og vips samler de inn opplysninger om deg og alle på vennelisten din.

Stop giving away your details for passwords and security questionsSå derfor:
– Ikke svar på spørsmål som de jeg listet over her på sider du ikke aner hvem som står bak
– Sett på to-stegs-verifisering på ALLE kontoer du har online hvor dette er mulig. Dersom noen klarer å gjette passordet ditt vil de da likevel ikke klare å komme seg inn fordi du må bekrefte med en kode som sendes til deg på telefon, e-post eller via en app på telefonen
– Ikke delta i Facebook-konkurranser på sider du ikke vet noe om, sjekk spesielt om siden nylig er opprettet (stort faresignal)
– Alle postinger som ber deg kopiere og dele statusen videre skal ignoreres! IKKE DEL DEN VIDERE! Uansett hvor bra du synes formålet ser ut til å være

Min venninne har nå lært dette på den harde måten, og har fått et helvete i etterkant. Hun har også dårlig samvittighet for at alle vennene hennes på Facebook har blitt scannet av disse svindlerne også.

Så, da har jeg vært gledesdreper igjen, men tro meg, ved å la være å gjøre disse feilene får du mye mer glede i livet.

Og helt ærlig: Tror du folk virkelig er interessert i disse tingene om deg? Ditt liv er totalt uinteressant for andre. Men ikke for de som kan tjene på at du svarer på spørsmål som kan lede til at de kan bruke opplysninger om deg til egen vinning.

2 thoughts on “– Jeg har blitt hacket

  1. Husk å slette «godkjente» enheter etter du har satt på 2-trinns.
    Ellers kan man fremdeles komme seg inn fra de enhetene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen