Julespilleliste med guilty pleasures

Musikk

Legonisse

Her har du den ultimate julespilleliste. Noen klisjeer, noen guilty pleasures, noen kjente artister, noen mindre kjente artister og en flere med utradisjonelle valg. Sjekk ut, følg, spill og nyt her!

Jeg lagde julespillelister lenge før Spotify kom på markedet. Det hele begynte med at jeg mikset mine egne kassetter med julemusikk på 90-tallet. Etter hvert som PC-er kom med innebygde CD-brennere begynte jeg å mikse CD-er. Musikken ble skaffet via samleplater med julemusikk, fra artister som hadde laget juleplate og noe ble rett og slett lastet ned ulovlig (hysj!).

Men musikkinteressert som jeg har jeg kjøpt mye singler opp gjennom årene. Og overraskende mange artister pleide å legge sine egne versjoner av julesanger som B-side, eller spor 3 eller 4 på singler eller maxi-singler (Bon Jovis I Wish Every Day Could be Christmas, feks).

Da Spotify kom ble selvsagt dette å lage julespillelister mye enklere. Da kunne man kjapt søke opp alle julesanger man visste om fra før. I tillegg kunne man finne julesanger man ikke visste om via andres spillelister, samt Spotifys tjenester for anbefaling.

Etter hvert som flere og flere artister har lagt gamle singleutgivelser på Spotify, har jaggu meg mange av b-side-versjonene av julesangene deres begynt å dukke opp, også. I tillegg ble det vanlig at artistene inkluderte låter som var vanskelig å finne før Spotify på samleplater og andre digitale utgivelser. Slik fant jeg igjen Kate Bush’ julesang, samt Mike Oldfields versjon av Silent Night.

Min julespilleliste inneholder 78 låter og varer i 4 timer og 44 minutter. Jeg skal ikke gå gjennom alle låtene her, men vil framheve noen av valgene jeg har gjort.

My Two Front Teeth – Spike Jones & His City Slickers

Tidløs humor med fantastiske lydeffekter og musikalitet. Husk at dette ble spilt inn på 40-tallet, uten noen som helst muligheter til miksing, overdubbing eller redigering. Hele sangen er spilt inn live, der og da.

The Night Santa Went Crazy – Weird Al Yankowic

Jeg blir aldri voksen, for jeg synes fortsatt Weird Al er morsom. Og denne herlig lite politisk korrekte sangen om at julenissen en dag våkner opp og mener at han har blitt lurt i alle disse årene, og går amok med skytevåpen, ville neppe vært utgitt i dag. Setningen om at nissemor etter tragedien forhandler om filmrettighetene er derimot sørgelig aktuell…

Snowman – MANGE artister

Jeg har tatt med så mange versjoner av denne fantastiske melodien, som er hovedtemaet fra verdens fineste tegnefilm noensinne, som jeg har kunnet finne, og spredt dem utover spillelisten. Kurt Nilsen og KORK gjør en særdeles vakker versjon, mens Nightwish’ versjon er pompøs og fantastisk. Men originalen er bestest da!

Christmas in Hollis – Run DMC

Jeg har to julelåter av denne klassiske old skool rap-gruppen med i listen. Denne er spesielt funky og kul, ikke minst med historien om når han finner nissens lommebok.

We Three Kings – Patti Smith

Denne gir meg frysninger av store dimensjoner. Måten hun synger denne låten på, og arrangementet hun har bak seg, er bare helt fantastisk. Om det er så mye julestemning i låten kan diskuteres. Men jeg lar det passere.

It Doesn’t Often Snow at Christmas – Pet Shop Boys

En av de nyere låter på samlingen (selv om den nå er noen år gammel) som ble en hit i England da den kom. En strålende tekst om alle forventninger man har til jul, som ikke blir oppfylt, men at det samtidig er fint så lenge DU er der. 

Christmas in the City – Mary J. Blige

Denne er herlig. Vanligvis synges det sanger om skog, trær, fjell og natur i julesanger. Her får man et deilig innblikk i hvordan julen er midt i New York City.

Santa Baby – Madonna

Det er noe herlig sexy over denne låten. Sikkert ikke politisk korrekt å være fristerinne i disse dager, men når Madonna synger «bo bobombido» er i hvert fall jeg solgt.

Merry Xmas Everybody – Slade

Tidenes beste julelåt, noensinne! Låten kom ut midt under oljekrisen i 1973, og var akkurat det England trengte for å få en glad vitamininnsprøyting. Måten Noddy Holder synger om en working class Xmas er tidløs, og avkommet mitt har dette som sin favoritt, ved siden av A Fairy Tale of New York. Jeg lar Noel Gallagher oppsummere det hele:

 

Nordnorsk julesalme – Christel Alsos 

Jeg er ikke-troende, men det Trygve Hoff skrev om her er en perfekt beskrivelse av hvordan julen og mørketiden var i Nord-Norge i gamle dager. Og Christel gjør den såååååå fint! 

Home for Christmas – Kate Bush

Man trenger aldri noen forklaring for å inkludere Kate Bush på en spilleliste.

I Believe in Father Christmas – Greg Lake

Det er for lite progrock på denne spillelisten (ok, jeg har med Queen og Jethro Tull) så jeg ble glad over at denne endelig kom på Spotify.

Ballad of Denshaw Mill – Barclay James Harvest

Ikke akkurat BJHs mest kjente låt, eller album. Utgitt i 1993 på et album som stort sett ble ignorert. Om dette egentlig er ment som en julelåt kan diskuteres, men teksten som handler om de voksne mennene som står ved den gamle møllen og snakker om at de håper at de unge mennene som er i krigen kommer hjem til jul, er særdeles fin. Den involverer også en engel, kulde, åpen ild og håp og kjærlighet. Jul nok for meg, og en fin avrunding av denne spille listen.

Du kan spille den selv her på Spotify:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen