Kjære klimastreikende ungdom

Meninger
Ironisk klimatekst
Til alle dere som det siste døgnet har spredt en nedlatende og ironisk tekst «kjære ungdom» (noen er såpass nedlatende at de har byttet ut «kjære ungdom» med «kjære barn»).

Det er ikke ungdommen som ikke er villige til å gi opp å bli kjørt overalt. Det er ikke ungdom som hele tiden skal ha den nyeste mobilen, nye klær, god mat og snop eller som hele tiden skal til Thailand eller «Granca.» (Ingen under 30 vil forøvrig finne på å bruke rennesteinsuttrykket «Granca,» for de vet hvor fornærmende lokalbefolkningen finner det).
 
Det er DU som er problemet. For det er DINE privilegier og goder du er redd for å miste Etter et helt liv med å bare økt velstand og konstant økende forbruk, så kommer ungdommen og sier: «Hvordan kunne dere gjøre dette?» Og siden du så for deg at dette var noe du kunne få fortsette å gjøre resten av livet ditt, så føler du sterkt ubehag med at ungdommen forteller deg: «Dette vi går gjennom nå er DIN og generasjonen før deg sin feil!»
 
At ungdommen er sint og roper varsku er DERES privilegium OG rett. Alle generasjoner har sitt ungdomsopprør. Med unntak av min. Vi levde og vokste opp i den rikeste tiden (i hvert fall for oss i Vesten) som vi noensinne vil få oppleve. Min sønn og hans generasjon, som nå protesterer, vil aldri noensinne få det så bra som vi har hatt det.
 
De vil måtte leve med et klima som er så ustabilt at ALLE seriøse forskningsrapporter viser at katastrofer som ligner de vi leser om skjedde for århundrer siden vil bli en del av hverdagen deres. Sist klimarapport viser at selv om vi slutter å slippe ut ALLE klimagasser i dag, så er det for sent å gjøre noe som helst med de enorme klimakatastrofene som vi vet høyst sannsynlig vil komme de neste femti årene.
 
(De vil også måtte leve med at 68-erne har spist opp, ikke bare sin egen pensjonskake, men også min generasjon og de kommende generasjonenes pensjonskake, AFP meg i rompa!)
 
Vi kan ikke være forundret over at ungdommene raser over vår egen regjering, og de fleste andre lands regjeringer, når de foretar det ene miljøødeleggende vedtaket etter det andre. Samtidig som de samme myndigheter går ut og sier vi skal gå rundt med handleposer av tøy, bruke sparepærer, kjøre el-bil og andre nytteløse miljøtiltak som resirkulering.
 
Og alt dette, mens du sitter og gjør narr av ungdommene, fordi de kjemper for sin fremtid, mens du booker neste billett til «Granca,» og tenker på at «Apple kommer jo med ny iPhone i år, det er vel på tide å kjøpe den, i en farge som står til vesken min.»
 
Jeg har bare en ting å si til det: Du kan drite og dra! Og til min sønn, og generasjonen som kommer etter: Unnskyld. Vi visste egentlig bedre, men vi ga faen. Mitt håp er bare at dere ikke blir som 68-erne. Fulle av protester nå, men en del av problemet tjue år senere. Unnskyld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen