Marte Eberson om Highasakite, å jobbe med sin far og sitt nye soloalbum som er ute nå

Musikk
Marte Eberson Free

Marte Berson

Marte Eberson er en av de mest suksessrike musikerne Norge har hatt de siste tolv årene. Hun har vært med i Highasakite, et av tidenes mest suksessfulle band i Norge. I tillegg til å gå solo har hun også et eget band med sin far, nestoren i norsk musikkbransje, Jon Eberson, i tillegg til prosjektet Löv, hvor hun er hovedlåtskriver. På toppen av det hele dukker hun opp på konserter og plater med flere andre prosjekter, band og artister. Nå er hun ute med sitt andre soloalbum, den knallsterke plata Free. Jeg tok en prat med henne via Teams, på samme dag som albumet kom ut.

– Du har kalt albumet Free. Hva legger du i begrepet å være fri?

– For meg så har det vært å føle meg helt fri i prosessen med å lage det nye albumet. Og jeg har følt meg fri fra å tenke på hva folk skal synes om albumet og musikken. Men jeg har også vært helt fri sjangermessig. Jeg har ikke tenkt så mye på at det skal være det ene eller andre. Jeg har bare følt meg helt fri i prosessen med å lage låtene, både når det kommer til melodi og tekst. Og i tekstene er jeg også innom at det ikke nødvendigvis alltid er like bra å ha totalt frihet. Men jeg tar en sjanse, og det gir en frihetsfølelse og bare tørre å tørre å gjøre det man har lyst til å gjøre, egentlig.

– Det har gått sju år siden forrige soloalbum. Hvorfor har det gått så lang tid?

– Det er fordi jeg har gjort så mange andre ting siden 2016. På det tidspunktet hadde Highasakite gitt ut albumet Camp Echo, og da hadde jeg fortsatt en del tydelige ideer og ting som jeg hadde lyst til å få utløp for. Ting som jeg følte at jeg ikke hadde fått ut påCamp Echo. Så da ville jeg gjerne spille inn et album, noe jeg gjorde. Men da var jeg jo på samme selskap og management som Highasakite, så de var veldig tydelige på at promo og jobbing med mitt album ikke ville bli prioritert særlig høyt. Så da fikk jeg ikke spilt det live eller promotert det, fordi de mente at det ville komme i veien for interessene til Highasakite. Det er jo litt morsomt å tenke på tilbake nå, når vi vet hva som skjedde med Highasakite like etterpå. Så da kom det ikke så mye ut av det som jeg kanskje hadde håpet på, og kanskje til og med drømt litt om.

Situasjonen hun nevner med Highasakite er at tre av bandets medlemmer, som kom med før utgivelsen av gjennombruddsalbumet Silent Treatment, forlot gruppa etter interne stridigheter. Etter dette ble Marte opptatt med en rekke andre prosjekter.

– Det har bare vært så mye annet jeg hadde lyst til å gjøre. Men for et par år siden begynte jeg å lage låter som ikke passet inn i noen av de andre bandene som jeg da holdt på med. Det ble litt for popete for Eberson, samtidig som det ble for funky og jazzete for Löv. Jeg bestemte meg derfor for å lage disse låtene til meg selv, siden jeg følte jeg at jeg var veldig klar for det. Og da jeg kom i gang var det veldig gøy.

Les hele intervjuet på Musikknyheter.no!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen