Nei, vennen din har ikke fått virus

Facebook Sosiale Medier
Facebook sikkerhet

Pac-Man-lampe

Jeg har de siste dagene fått flere henvendelser fra skrekkslagne mennesker som får beskjed fra FB-venner av dem om at de må ha fått virus. Grunn? Vennen som sier dette med virus har fått en venneforespørsel fra dem, til tross for at de allerede er venner på FB. Dette har absolutt intet med virus å gjøre, folkens!

Og om du får en slik melding fra en venn om «du har fått virus!» kan du ta det helt rolig og puste med magen. Her er det som har skjedd:

En svindler (mest sannsynlig en robot som gjør dette automatisk) har stjålet profilbilde og opplysninger fra din profil. Deretter opprettes en FB-konto, med ditt bilde og ditt navn. Dette har selvsagt ikke FB noen begrensinger på, fordi det er mange som har samme navn. Svindleren går deretter gjennom vennelisten din, og sender venneforespørsler til alle som de klarer å sende dette til. Dersom noen av vennene dine da svarer ja på denne forespørselen vil de ganske snart få svindelforsøk fra denne kontoen via Messenger. Dette kan være «Jeg har mistet bankkortet, kan du vippse meg penger» eller noe i den duren.

Men det er ikke et virus! Faktum er at virus og hacking ikke er så vanlig mot vanlige folk som man skulle tro. For svindlerne har funnet ut at det er mye lettere å bare lure folk til å gi dem det de ønsker.

Men hva kan du så gjøre om du får melding fra vennene dine om at noen har opprettet en falsk konto som later som den er deg? Ofte har denne kontoen blokkert deg, slik at du ikke ser den. Dette er fordi du ikke skal kunne rapportere den. Det du må gjøre er følgende:

  • Be alle vennene dine som får venneforespørsel om å rapportere til FB at kontoen er falsk og at den utgir seg for å være deg
  • Gjerne be alle du kjenner om å søke opp kontoen og rapportere den til FB
  • Post en statusmelding om at noen utgir seg for å være deg og at de som får forespørsel IKKE må godta den, men avvise og rapportere kontoen som falsk
  •  Svare på henvendelser du evt får fra FB i ettertid mens de jobber med saken

Hva kan du gjøre for å forhindre at svindlere sender forespørsler til vennene dine med ditt profilbilde og opplysninger?

  • Skjul profilbilde og alle andre bilder av deg slik at kun de som er venner av deg kan se dem
  • Sette opp at ingen andre enn venner av deg (eller utvalgte venner av deg) kan se vennelisten din (skjuler du dette vet ikke svindlerne hvem de skal sende falske venneforspørsler til)

Hva kan DU gjøre for at ikke DINE venner skal utsettes for dette?

  • Sett opp at vennelisten din kun skal vises for deg, venner eller utvalgte venner.
  • Sett opp at bilder av venner og familie som du laster opp kun skal vises for de som er venner av deg, eller utvalgte venner.

Håper dette kan være til hjelp. Lik og del gjerne, slik at vi kanskje kan hjelpe andre i samme situasjon.

Men husk: Dette har ikke noe med virus å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen