Nintendo, Lego og Super-Mario – ingen klossete modell

Lego
Lego NES

Bli med på en bildedokumentar av da jeg bygde det offisielle Lego Ideas-settet, LEGO NES. En naturtro klossekopi av den ekte Nintendo Entertainment System.

Jeg har aldri eid en NES selv. Det er antagelig en verdens mest populære spillkonsoller, og den var på markedet i årevis, og en hel generasjon av voksne får et drømmende blikk når de ser eller hører noe som minner dem om en NES.

Det var spesielt i Japan og USA at NES var stort. Og selv om den hadde et stort publikum i Europa også, var markedet her mer dominert av Commodore 64. Noe som er forklaringen på hvorfor ingen dokumentarer om dataspillenes historie som er produsert i USA en gang nevner Commodore, samtidig som de kan bruke et par episoder kun på NES. Snakk om historieforfalskning!

Likevel er det liten tvil om at alle i Europa har et forhold til Nintendo-konsollene som kom etter (Nintendo 64, Wii, Switch etc), og ikke minst Super-Mario. Han dukket for første gang opp i spillet Donkey Kong. I dag er han et ikon som de fleste drar kjensel på.

Min bonussønn fikk på midten av 90-tallet en NES i gave fra noen som ikke lenger ville ha sin, og jeg har således spilt litt på den. Men akkurat hvorfor jeg kjøpte settet da Lego annonserte at de skulle produsere en offisielt modell av en ide som ble lansert på Lego Ideas, vet jeg ikke. Jeg er nerd, geek og Lego-fan. Det er kanskje forklaring god nok.

Lego Ideas er, enkelt forklart, en plass hvor du kan laste opp bilder av en Lego-modell du selv har laget., som du mener at Lego burde lage et offisielt sett av. Andre kan da stemme på settet, og får du minst 10 000 stemmer vil Lego gå gjennom en prosess hvor de vurderer om de vil lage en offisiell modell av det.

Dette har ført til en hel rekke kule Lego-sett, som Dr. Who og the Tardis, Ghostbusters-bilen, The Big Bang Theory, Beatle’s Yellow Submarine, Central Perks fra Friends og en hel rekke andre sett.

Jeg har kjøpt flere av dem, inkludert NES. Og her er min bildehistorie om da jeg bygget den:

Åpnet Lego NES

Lego begynte for en del år tilbake med nummererte poser. Det er helt genialt. Det første som skal bygges er mekanisme for å ta inn og ut spill-kassettene (cartridge).

Innmat på Lego NES

Det er et elegant system som gjør at du kan gjøre akkurat som på en ekte NES: Stikke inn kassetten, feste den i sporet, lukke lokket, og så ta den ut etterpå. Jeg strevde litt med å få denne spring-mekanismen til å fungere. Slik ser den ut før du setter den inn i resten av NES-en, som enda ikke er bygget.

Detaljer på Lego NES

Det er mange fine detaljer på modellen. Og så er det i typisk Lego-stil masse detaljer og fargerike elementer som blir skjult inne i modellen når den er ferdig bygget.

Påskeegg på Lego NES

Sjekk dette, for eksempel. Det som kan se ut som et tilfeldig mønster, er i realiteten et påskeegg. Dette er nemlig en minimodell av brett 1.2 i spillet Super Mario Bros.

Påskeegg på Lego NES skjult

Og der er det skjult og vil ikke vises igjen. Kult, hva?

Kassettholder innebygget i Lego NES

Der har kassettsystemet kommet på plass, med karosseriet til NES-en rundt seg.

Lego NES og Super Mario kassett

NES-en er ferdigbygget, med alle porter og knapper på plass. Og jaggu meg bygger du ikke selve Super Mario Bros-kassetten også. Dette ser virkelig ekte ut!

Innmaten på spillkontroll for Lego NES

Nok et eksempel på alle de fine detaljene som er inne i modellen. Her bygger jeg innmaten til spillkontrolleren.

Plugg for Lego NES

Da er kontrolleren ferdigbygget, og vi kan plugge den inn i NES-en.

Lego NES med Super Mario Bros og spillkontroller

Da er vel alt klart for spilling, er det ikke? Nei, vent litt… vi må vel ha en skjerm?

Innmat i TV for Lego NES

Her har jeg begynt på innmaten til en god gammeldags CRT-TV. Legg merke til sveiven ute til høyre. Ikke bare blir dette en TV av Lego. Det blir en TV av Lego, med animert bilde! Følg med, dere!

Lego NES-TV bakfra

Slik ser TV-en ut bakfra, før den er ferdig. Legg merke til kontaktene ute til høyre, og antennen oppe til venstre. Sveiven som skal brukes for å lage bevegelse i bildet er nede til venstre.

Innmat på Lego NES-TV

Enda mer av mekanismen for å få bevegelse i bildet er ferdig. Og nå er veggene til TV-en oppe.

Belte for Lego NES-TV

Her har jeg begynt på det som skal til for at spillet skal bevege seg. Jeg er usikker på om disse delene er unike for dette settet, eller om det er standard Lego-deler.

To belter til Lego NES

Da er to slike belter bygget, og klare til at man skal bygge Super Marios verden på dem.

Bakgrunn på Lego NES

Et steg nærmere. Bakgrunnen er på plass, nå kan vi begynne med farger og karakterer.

Halve første brett på Lego NES

Da er halve første brett, med skurker, power-ups og omgivelser klart

Første brett på Lego NES

Dette ser skikkelig tøft ut, eller hva?

Lego NES - Første brett inne i TV-en

Da begynte strevet med å få det inn i TV-en, og få det til å gå rundt uten problemer. Der strevde jeg mye, og jeg synes fortsatt ikke animasjonen er like jevn som jeg ser på enkelte videoer på YouTube fra folk som har bygget dette settet. Men det virker, og det er imponerende ingeniørarbeid som ligger bak å designe dette.

Lego NES-TV forfra

Men der var TV-en ferdig. Og ja, du kan vri på kanalknappen!

Lego NES-TV bakfra

Slik ser TV-en ut bakfra

Lego NES ferdigbygget

Og her er alt ferdigbygget (beklager at spillet vises på skjermen selv om kassetten ikke står inne NES-en, men jeg ville bare vise fram alle elementene).

Og slik ser det ut når spillet beveger seg:

 

Alt i alt må jeg si at dette var en morsom, og til tider utfordrende, modell å bygge. Jeg fikk underveis mange ideer til mine egne modeller og jeg lærte meg noen nye byggeteknikker.

Men mest av alt er jeg imponert over det bra designarbeidet som er lagt ned i modellen. Kudos til alle involverte!

Nå må jeg bare finne plass til å sette den på utstilling…

 

2 thoughts on “Nintendo, Lego og Super-Mario – ingen klossete modell

  1. Så gøy!!! Den var superkul 🙂 Skulle ønske jeg hadde en sånn selv! Hvilken utstilling vil du sende den til?
    Og hva er ditt neste prosjekt tror du? 🙂

    Vennlig hilsen, Pernille 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen