OMD: – ZZ Top stjal våre moves

Musikk
Orchestral Manoeuvres in the Dark

Andy McCluskey fra Orchestral Manoeuvres in the Dark gjør seg klar for deres nye turné. Jeg snakket med ham om hvordan du kan selge millioner av plater og fortsatt skylde plateselskapet ditt penger, det håpløse bandnavnet de valgte og hvordan Kraftwerk hjalp ham med å starte et jenteband.

Vi har ofte ligget litt etter i Norge når det gjelder å sette pris på grupper og band som i dag anses som ikoniske. Spesielt innenfor synthpop-verdenen. Depeche Mode, for eksempel, begynte ikke å komme på listene i Norge før 1990, da deres musikalsk beste periode allerede lå bak dem.

Et annet eksempel er en av de tidligste synthpopgruppene, Orchestral Manoeuvres in the Dark. De solgte millioner i hjemlandet Storbritannia, så vel som i Europa. Men suksess i Skandinavia uteble. På midten av 80-tallet fikk de til og med fotfeste i USA etter å ha bidratt med en sang til hitfilmen Pretty in Pink.

Starter i Norge

Det siste tiåret har imidlertid flere og flere i Norge oppdaget musikken deres, som stort sett har bestått av Andy McCluskey og Paul Humphreys bortsett fra en periode på 90-tallet hvor McCluskey tok bandnavnet alene. Men de har hatt ulike besetninger hvor bandet fungerte som en kvartett, med McCluskey og Humphrey som hovedlåtskriverne.

Etter å ha solgt 40 millioner plater, hatt 14 topp 20-hits i Storbritannia og fire topp 40 hits i USA, har en generasjon yngre band oppdaget musikken deres og nevner dem som inspirasjonskilder. Jeg har til og med intervjuet flere norske artister som sier de elsker klassiske låter som Enola GayJoan of ArcSailing on the Seven Seas og Forever Live and Die. Og i dag hylles OMD (som de forkortes til) også for sine mer eksperimentelle utgivelser.

I oktober i fjor kom de ut med det knallsterke albumet Bauahus Staircase. Nå er de klare for turné, som allerede er utsolgt flere plasser. Turneen starter i Norge, på Rockefeller i Oslo. Noen dager før turnestart gjorde jeg et intervju med Andy McCluskey via Microsoft Teams. Han satt i England, foran en peis som fortsatt var dekket av julepynt. Han holdt på å komme til hektene etter en luftveissykdom som hadde gjort ham sengeliggende i noen uker. Men han så ut til å være i god form under samtalen vår, og han snakke som en foss.

– Det er flott å kunne gjøre dette intervjuet. Du hører sikkert dette ofte, men jeg har vært fan siden jeg var så stor.

– Å, det er veldig snilt. Tusen takk.

– Får d høre du det ofte?

– Vet du hva som er morsomt når du blir så gammel som meg? For en stund siden sa folk: «Mamma elsker bandet ditt». Nå får vi, «bestefaren min elsker bandet ditt»! Men du vet, så lenge folk elsker bandet så er jeg glad. Det som er merkelig er at vi egentlig aldri var spesielt store i noen av de skandinaviske landene før vi fikk et par hits der på 90-tallet. Så vi sliter fortsatt med å fylle store spillesteder der, men vi elsker å komme dit for å opptre.

– Hva er ditt forhold til Norge?

– Jeg kom meg ikke til Norge før i 1993. Jeg husker jeg skulle fly dit for å gjøre promotering og første gang jeg kom til Oslo sa jeg at jeg ønsket komme en dag før og at de måtte ta meg med til Vikingskipmuseet og alle slike steder. Jeg er en stor fan av historie, og er en kunst- og historiestudent. Det er min bakgrunn. Og et av våre crew-medlemmer giftet seg med en norsk jente og han bor i Norge. Men min sterkeste tilknytning til Norge er nok at i området her jeg bor, var det mange vikinger som slo seg ned. Hvert stedsnavn ender med ordet «by»: Arby, Pensby, Kirby og så videre. Alt dette er vikingnavn. Vi har en norsk arv som er 1000 år gammel, så det er vel en oppsummering av mitt forhold til Norge.

– Mandag starter dere den nye turnéen, og aller første konsert er her i Norge. Er dere klare?

– Du er aldri så klar som du ønsker å være, men jeg tror vi kommer til å gjøre det bra. Vi har øvd, men saken er at vi har sekken full av hits som vi kan spille i søvne. Vi har spilt dem tusenvis av ganger. Denne gangen spiller vi imidlertid fem sanger fra det nye albumet. For første gang på seks år har vi måttet lære nye sanger! Og det tar litt tid å arrangere dem til slik at de høres ut akkurat slik du vil at de skal låte. I studio kan du få de til å låte som du vil. Så på øving står vi og klør oss i hodet og sier: «Ok, nå er vi fire i bandet. Hvordan skal vi klare å spille disse låtene, egentlig? » Så det er mye logistikk involvert, men vi låter bra. Vi er veldig glade for å kunne komme over til dere og det er et flott sted å starte denne turneen.

ZZ Topp

– Får vi å se dine berømte dansebevegelser?

– Det vil dere helt sikkert. Jeg vil muligens være litt tregere fordi jeg har blitt noen år eldre. Og som jeg sa før intervjustart har jeg vært syk det meste av de siste tre ukene. Så i stedet for å gå på treningssenteret, har jeg vært i senga. Så jeg har ikke fått alle bevegelsene klare ennå. Men dere vil få se dem. De blir kanskje ikke så voldsomme som de pleier. Forhåpentligvis blir de litt mer verdige og passende for en mann på min alder. Vi får se.

Les hele intervjuet på Musikknyheter.no!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen