Pause fra straight-paraden

Meninger

Regnbue over Moldefjord

Jeg registrerer at en rekke personer, også folk jeg kjenner sier: «Det er nå greit at de er homofile, men hvorfor må de absolutt gå i parader spille på sex og nakenhent dersom de vil aksepteres som alle andre?» Det er selvsagt lett å si når samfunnet hver eneste dag ellers er en eneste lang straight-parade.

Det er ikke det at jeg ikke skjønner at man kan tenke sånn, spesielt når man er straight og ikke innser at hver eneste dag ellers i året er en evigvarende straight-parade.

Men det viser også at man kanskje har fordommer som synliggjør at en slik parade er nødvendig. For man antar med en gang at alle homofile «er sånn» og at de alle deltar og støtter paraden. Slik er det ikke.

Av mine homofile venner er det de som elsker paraden og skal delta, det er de som ikke ønsker å delta men synes det er fint at den er der og det er de som mener paraden er noe stort tøys. Sistnevnte holdning har en rekke homofile kjendiser i Norge fått tyn for de siste ukene fra andre homofile. For å sitere en nær venn av meg: – Her gjør vi alt vi kan for å bli akseptert som alle andre, og så skal vi framstille oss som nakne skruller som oppfører oss som tullinger?

Er alle sånn?

Jeg kan skjønne det synspunktet. Men la oss se litt nærmere på en slike tankegang. På Instagram er for eksempel de kontoene med mest følgere profiler hvor unge kvinner poster bilder av kropp, gjerne så nakent eller seksuelt ladet som Instagram tillater. De aller  fleste av disse kvinnene er straighte. Dersom vi skulle brukt samme logikk som de som er motstandere av homoparaden bruker (og her mener jeg både de straighte og homsene som er i mot den) så ville vi nå antatt at alle straighte kvinner oppfører seg slik. Men vi vet jo at det er feil

Så hvorfor tenker vi så ofte på homofile som en ensartet  gruppe der alle gjør, mener og tenker det samme? Vi ser det også i dagligtale, tv-serier, debatter og på andre arenaer at folk sier «det der er så homo!»

Ok, jeg vet at også vi straighte blir gjort narr av på bakgrunn av stereotype oppfatninger. For eksempel skal alle menn være interessert i sport, tunge verktøy og biler, og med en gang en dame flekker pupp så glemmer vi hva vi pratet om og får lyst til å pule. Mens kvinner skal være de smarte som tar seg av hus og hjem og er fortvile over hvor barnslige menn er, noe de klager til sine venninner over mens de drikker vin. Og så slår vi oss på lårene og ler.

Forskjellen er at den latteren kommer ikke på toppen av hverdagslig diskriminering og i enkelte land fengsling og dødsstraff, så det blir likevel ikke det samme.

Homsefordommer

Jeg synes det er fint at avisene den siste uken har skrevet at det er uenighet også blant homofile rundt denne paraden. For det kan også være med på å løse opp i denne gruppetenkingen som mange har om at alle homofile er en ensartet gruppe. Det er de ikke. De er like uenige, fordomsfulle og forskjellige som alle andre mennesker er, uansett legning, hudfarge, kjønn, politisk ståsted eller religion.

Noen homofile mener alle kjente homofile (idrettstjerner, politikere, kjendiser ol) har en plikt til å stå fram. Andre homofile mener at dette er noe personlig som ingen andre har noe med. Enkelte homofile mener kritikk mot pride-paraden er noe som ikke må forekomme, mens andre homofile mener at folk må få lov å mene like mye om den som alt annet i samfunnet.

For noen år siden gjorde jeg et intervju med en transperson som uttalte at haun hadde sterke fordommer mot innvandrere. I samme artikkel intervjuet jeg en homofil som uttalte at bifile var feike mennesker som påstod de hadde en legning som ikke eksisterte. Mens en lesbisk kvinne i artikkelen var helt i mot transpersoner. En venninne av meg som leste artikkelen sa til meg: – Jeg hadde aldri tenkt på at de også kunne diskriminere…

Party

For noen vil det jeg skriver her være selvsagt og de vil sikkert riste på hodet over at jeg lister opp selvfølgeligheter. Om du er en av dem er jeg oppriktig glad for det. Men jeg møter til stadighet folk som framstår som de tror at vi snakker om en ensartet gruppe her.

Så hva med Pride-paraden som går i Oslo i dag? Er den nødvendig? Bah! Hvem faen bryr seg om den er nødvendig? At nesten 300 000 mennesker samler seg til en fest for å feire mangfold, at vi alle er forskjellige, at vi alle kan akseptere og respektere hverandre og ikke minst kjærligheten, blir aldri noensinne feil. Aldri!

Og når trengte man egentlig en unnskyldning for å ha en morsom fest?

Happy pride!

5 thoughts on “Pause fra straight-paraden

 1. Hei!
  Er inne på siden din i forbindelse med denne tagge-problematikken og så leser jeg nå videre, for det er slikt jeg gjør…
  Jeg likte dette innlegget spesielt godt. Takk skal du ha. Jeg registrerer at du bruker «haun» istedet for «hen» eller var det en skriveleif? Bare nysgjerrig☺️

  Hilsen bifil og stolt av det, uten å gjøre det til en stor greie, sånn egentlig.

  1. Så koselig å høre. Jeg har brukt «haun» i nesten tjue år. Det begynte på gode gamle usenet (diskusjonsgrupper). Var ikke min oppfinnelse heller. Var vel mest for å understreke at det kan være både han og hun, spesielt i slike situasjoner som jeg omtaler her. 🙂

   1. Jeg har et voksent barn som er trans, og bruker hen eller han, slik hen ønsker. Hadde aldri hørt «haun». Tror ikke jeg klarer å bruke det, men det er interessant. Usenet har jeg visst ikke vært borti før, men så er jeg ikke så fryktelig teknisk anlagt heller.
    Er du fra Andøy? Ser at du har noen innlegg med den taggen. Jeg er ikke herfra, men jeg bor her. Fineste stedet jeg noen gang har bodd, og jeg har bodd flere steder☺️

    1. Hele familien min er fra Andøya, og det er min barndoms ferieparadis. Jeg drar opp hver eneste sommer og blir en til to uker. Har masse onkler, tanter og søskenbarn spredt rundt på Andøya og Sortland. Jeg var faktisk på Andøya helt i slutten av februar i år i begravelse. Og ja, det er en av de fineste plassene på jord 🙂

     1. Jeg bodde på Sortland i 17 år, og min yngste bor der fortsatt. Må si at jeg trives mye bedre her ute selv om familie og venner ikke er her. Det er noe med landskapet som bare gir fred innerst i sjelen.
      Heldig du er som har noen å komme til her☺️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen