Slett ikke grotte og trist på Fauske

Personlig
Vi ser sommerlyset komme gjennom vanndamp som en smal stripe inne i en grotte. Vi er et stykke inn i grotten, og ser grotteinngangen og lyset som kommer inn på skrå fra inngangen. Vi skimter grønne trær utenfor.

Vi ser sommerlyset komme gjennom vanndamp som en smal stripe inne i en grotte. Vi er et stykke inn i grotten, og ser grotteinngangen og lyset som kommer inn på skrå fra inngangen. Vi skimter grønne trær utenfor.

Ti på topp Fauske-konkurransen tar meg til plasser jeg aldri noensinne var de årene jeg vokste opp her. I går var jeg inne i en stor kalksteinsgrotte. Se bilder og video her!

Helt ærlig tror jeg aldri jeg hørte om Okshola de årene jeg bodde her mellom 1978 – 1992. Dette gjelder flere andre plasser som jeg har gått til takket være Ti på topp i de tre årene jeg har vært tilbake her.
Den andre, mer kjente grotten, Svarthammarhola, har jeg vært i et par ganger. Men denne grotten var ny for meg. Noe som egentlig er rart, siden den er kun ti minutters kjøring utenfor Fauske, og den er mye lettere å gå til enn Svarthammarhola (som er en stri tørn).
Etter å ha stemplet Ti på topp-punktet, gikk jeg ned i juvet og tok en nærmere kikk på grotten. På bildet over her ser vi hvordan inngangspartiet ser ut på en relativt varm sommer dag når man står et stykke inn i grotten.
Elven som er på utsiden av hulen forsvinner ned i bakken, og kommer ut igjen inne i hulen, og renner innover i grottesystemet. Det er 14 km med grotteganger, så det er ikke anbefalt å gå innover uten guide. Så jeg snudde her og gikk ut igjen.
Vi står ved en grotteinngang og ser ut av grotten, som lager en sirkel av en omkrets rundt skogen og himmelen utenfor. I bakgrunnen ser vi en foss.

 

Huleinngangen er stor. Det overrasket meg

Vi ser en bjørke- og granskog opppå en bakketopp. Bakketoppen er som en klippe, med mosekledte steiner. Til venstre i bildet ligger en stor snøflekk og til høyre ser vi en elv som kommer fra en foss i bakgrunnen

 

Vi har ikke vært bortskjemt med sommer her i nord, men dette var en fin sommerkveld, med 19 grader. Nede i juvet var det derimot vinter, sommer og vår på en gang.

 

Elven kommer ned fra fjellet og renner ned i et hull i bakken. Du finner elven igjen inne i grotten.

Bredden av en skummende hvit elv som kommer ned fra en foss som renner over steiner omgitt av mosekledte steinger og løvtrær.

 

Ingenting er mer beroligende enn å høre lyden av en rennende bekk eller elv. Jeg satt her en liten stund før jeg gikk ned igjen.

Vi ser inngangen til en stor hule i en fjellside. Oppå grotten ser vi trær. En elv kan skimtes nede til venstre, og til høyre ser vi en stor snøflekk.

 

Huleinngangen sett utenfra. Du kommer ned i juvet her til høyre for snøflekken, etter å ha passert stemplingspunktet.

Neste gang jeg går hit skal jeg ha med meg riktig utstyr, og en guide!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen