Studioet ytterst ute på den nøgne ø

Journalistikk

Ocean Sound Recordings

Det er som et eventyr. Musikeren, som blant annet turnerte med Cirkus Arnardo, måtte gi opp sin egen musikerkarriere for å brødfø familien. Bosatt som han var på Giske på Sunnmøre, ble det selvsagt møbelfabrikk. I dag er den et studio i havgapet. Hvordan gikk det til?

Da sønnen, Ante Giskeødegård, og nevøen, Lars, Giskeødegård, som i oppveksten var bestekompiser, ble voksne fikk de klare råd om at å overta møbelfabrikken burde de ikke. I stedet satset de på musikk.

Ocean Sound Recordings 10 årsjubileum
Studiosjef Terje Erstad takker alle artistene som spilte, med salutt og gullkonfetti, som seg hør og bør

(Klikk på bildene for å se dem i stor utgave)

På slutten av 90-tallet ble Giske-bandet The Margarets gjenopplivet. Både Ante og Lars var med, og bandet ga utover 2000-tallet flere plater og red høyt på VG-lista, og reiste rundt og holdt konserter over hele Norge. I 2005 fant bandet ut at de ville gjerne jobbe på hjemøya, Giske, og fikk i 2006 bygget et studio i det gamle båthuset til Antes far.

Dessverre var det såpass nært havet at det blir påstått at når det var flo sjø var det vann på gulvet i studioet, slik at alt utstyret måtte plasseres høyt. Strømgjerdene som sperret inne dyrene på bondegården rett ved studioet slo også inn på opptaksutstyret. Man kunne høre klare tikk-tikk-tikk-tikk i høyttalerne for hver strømpuls, og dersom denne ikke gikk i takt med musikken ble det forstyrrelse med click-tracket.

Faren til Ante, Arvid Giskeødegård, solgte til slutt møbelfabrikken sin. Og det er her det eventyrlige kommer inn: Han brukte pengene fra salget til å hjelpe til med finansieringen av et helt nytt studio. Selv om han ikke hadde kunnet leve ut musikerdrømmen, så skulle han pokker ta meg hjelpe sønnen og nevøen å få det til.

Grunnleggerne av Ocean Sound Recordings
Historien: Ante Giskeødegård (til venstre) og søskenbarnet Lars Giskeødegård i Momentium fortalte historien til studioet. Om da faren til Ante, Arvid Giskeødegård, måtte gi opp sin egen artistkarriere og lagde møbelfarbrikk. Da denne ble solgt investerte han pengene i studio til sønnen og nevøen, for at de skulle få virkeliggjøre sine drømmer. Til høyre for Ante og Lars: Studiosjef Terje Erstad, pappa og onkel Arvid Giskeødegård, lydtekniker Henning Svoren og første studioleder, Idar Giskegjerde, som i dag jobber i Momentium

 

Da studioet endelig stod ferdig klar til bruk i 2009 var The Margarets, ironisk nok, oppløst. Men ryktet om dette hypermoderne studioet, midt ute i havgapet på en forblåst øy på nordvestlandet, spredte seg. Og i løpet av de neste ti årene har den ene internasjonale artisten og bandet etter det andre kommet for å spille inn musikk i studioet.

Det har også blitt et arnested for gryende artistspirer, teknikere, låtskrivere og produsenter. Både Sigrid og flere andre yngre norske artister har sagt rett ut at de skylder Ocean Sound Recordings, og selskapet Momentium som driver både studioet, flere festivaler og restauranter, mye.

Flere av artistene har også blitt så inspirerte av naturen der ute at de har like godt spilt inn musikkvideoene sine der også. Noe Ocean Sound Recordings selvsagt også har utstyr for.

Da A-ha skulle spille inn MTV Unplugged ble det storstua, selve møbelfabrikken, litt bortenfor studioet som ble valgt. Og det hele ser særdeles spektakulært ut på videoen:

 

Lørdag 9. november 2019 var jeg en av et par hundre inviterte som fikk komme og være med på feiringen av tiårsjubileet til studioet. Det ble i kjent sunnmørsstil servert sveler, drikke og pølse med brød på kvelden.

Vi fikk opplest samtlige artister som har spilt inn musikk i studioet, vi fikk se bildekavalkade og videosnutter og vi fikk opptredener med Bjørn Tomren (Polka Bjørn), Daniel Kvammen og den amerikanske artisten Lissie. Spesielt flott var det da Lissie, sammen med Robert Post framførte Margarets-låten Christmas in a Northern town.

Lisse er forøvrig en norgesvenn av dimensjoner, og som selvsagt har spilt både i studioet og på festivalene Momentium arrangerer i Ålesund og rundt i Norge. Og hun synger også duett med Morten Harket i videoen over.

Lisse og Robert Post
Giskes egne Robert Post, som selv har gjort stor suksess på plate- og musikkfronten, sang duett med Lissie. De framførte The Margarets julesang «Christmas in a Northern town», og ikke et øye var tørt. Ante Giskeødegård innrømte etterpå at han ble veldig rørt.

 

For det er et helt lite imperium Giskeødegårds har bygget opp. Du kan lese min bloggposting fra i fjor høst om da vi feiret Momentium sitt tiårsjubileum for alt om det. Det er likevel imponerende, og inspirerende, å se hva man kan få til med mot, pågangsvilje og et ønske om å bygge opp noe.

Man kan komme fra en forblåst øy ute i havgapet, med 800 innbyggere, og nå stjernene. Gratulerer med dagen, Ocean Sound Recordings.

Se hele fotoalbumet fra feiringen her:

Ocean Sound Recordings 10th Anniversary

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen