Utsetter de virkelig voksenlivet?

Meninger
Skjermbilde fra nrk.no med bilde av tre venninner som skal flytte til Myre for å jobbe som lærere. Overskriften er "Utsetter voksenlivet"

Av og til ler folk av meg når jeg sier at samfunnet vårt er lagt opp slik: Du skal ta deg høyere utdanning. Du skal skaffe deg en jobb. Du skal stifte familie.

Du skal sette deg i tilnærmet bunnløs gjeld og kjøpe deg leilighet. Og så skal du være med å holde forbruket høyt, slik at du egentlig sitter ganske fast slik at de rikere skal kunne bli enda rikere. Og om du ikke gjør det så er du ikke voksen. Dette indoktrineres vi nærmest med.

Og her kommer NRK og bare understreker poenget mitt: En gjeng venninner som har tatt seg utdanning, skaffer seg jobb, tar ansvaret for livet sitt og bosetter seg i en landsdel som tilnærmet skriker etter arbeidskraft utsetter altså voksenlivet. Og hvorfor er de ikke voksne? For de følger ikke normen.

Det er nesten så man ikke tror det man leser. Men jeg gjør det. For dere aner ikke hvor mange ganger jeg har hørt dette om folk jeg kjenner som har gått litt utenfor normen: Når skal han skaffe seg en ekte jobb? Kan man tjene penger på det da? Er det noe å leve av? Og ikke minst den jeg ofte hørte da jeg levde 100% som frilanser: Skal du ikke få deg fast jobb snart?

Da jeg i november 2018 satt i Paris og spiste middag på kvelden, sammen med noen amerikanske turister som jeg akkurat hadde blitt kjent med, og så på et lysshow på Eiffeltårnet, og fortsatt svevde etter å ha intervjuet min store helt Jean-Michel Jarre OG Kylie Minogue på en og samme dag, så tenkte jeg: «Er jeg sikker på at jeg vil slutte som frilanser? Det er herlig å oppleve dette og få BETALT for det.» Jeg hadde nemlig takket ja til en fast jobb igjen, hvor jeg skulle begynne i desember det året. Jeg tok den faste jobben, og reaksjonene fra folk var: «Å, så du skal begynne å jobbe igjen.» Ja, for det hadde jeg liksom ikke gjort de to siste årene…

Dere aner ikke hvor mange artister jeg har intervjuet som sier at selv etter flere års karriere så får de disse spørsmålene. Selv når de har stiftet familie, og tatt lån og hele pakka. «Når skal du bli voksen og få deg en jobb?» Da jeg intervjuet Åge Aleksandersen og Jørgen Nordeng (Tungtvann) for en måned siden kunne de fortelle samme historie. De har hørt det i årevis.

Så takk, NRK, for å understreke poenget mitt. Og til alle dere som ikke lever voksenlivet: Velsignet være dere! Neste gang noen spør om du ikke snart skal skaffe deg fast jobb, eller bli voksen: Skrik ut: ALDRI!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen