– Vi dro for å se en ekte spøkelsesby

Musikk
Sivert Høyem

Sivert Høyem i bedehuset på Nyksund

INTERVJU: Sivert Høyem med ny single og video i dag. Jeg tok en prat med Sivert om spøkelsesby, bilvrak i hagen, musikkvideo og å kjøpe øl på Myre i Vesterålen.

En skulle tro at Sivert Høyem ville ta seg litt fri etter å ha turnert i nesten to år med Madrugada, som også ga ut ny plate i år. Men frontfiguren i et av Norges største band påstår at det ikke har vært så travelt som det kan virke som når jeg spør om hvordan han fikk tid til dette.

– Vi må se det i sammenheng med at vi plutselig stod midt oppe i en pandemi hvor man hadde ganske masse fritid. Så det var der det ble påbegynt. Men, altså det har ikke vært travelt. Jeg skriver jo sanger hele tiden. Og låtskrivingen til dette prosjektet ble påbegynt våren 2021. Jeg ga ut en EP vinteren 2021 og turnerte litt. Og så skrev jeg mange av de låtene her på vårparten i 2021. Deretter ble de innspilt på høsten i Nyksund i Vesterålen. Så jeg har hatt nesten to år på å ferdigstille dette. Jeg tror at hvis vi ikke hadde hatt en pandemi inne i dette her, så er det vel ingen som hadde hevet et øyebryn over at jeg ga ut musikk nå. Det er litt sånn som det skal være.

Trevegger med klang

Nyksund er et fiskevær nord på Langøya i Vesterålen, litt under en times kjøring fra Sortland. Fiskeværet ble fraflyttet i 1970 og ble en spøkelsesby. Utover 1980-tallet kom tyske kunstnere og begynte å blåse liv i stedet og i dag er det noen få fastboende som jobber med helårsturisme. Plassen er cinematisk og har blitt brukt i filmer som Etter Rubicon og Insomnia. Det cinematiske kommer godt fram i musikkvideoen til den nye singelen The Rust. Jeg spør hva som dro Sivert til Nyksund.

– Hvis man går helt tilbake til begynnelsen av det prosjektet her, så begynte det med at jeg og Bjarne Stensli, en tekniker som jeg har jobbet med i hvert fall 10 år, begynte å snakke om at det hadde vært kult å reise bort for å lage plate. Da skulle vi leie oss et hus hvor vi rigget oss til i et provisorisk studio i huset og levde tett innpå hverandre, mens vi spilte inn musikk til alle døgnets tider. Ideen tok etter hvert mer og mer form og da begynte vi å lure på hvor man kunne finne et slikt sted. Vi ønsket å finne et rom med trevegger som hadde fin og varm klang.

Etter å ha vurdert kirker og lignende bygg ble ideen om å gjøre noe i Vesterålen unnfanget.

– På dette tidspunktet hadde ikke jeg gjort noen ting i Nord-Norge. Vi endte med å reise opp og gjøre masse videoer med Madrugada der, men det var jo lenge etter at dette prosjektet her var planlagt.

Etter å ha vurdert kirker i Vesterålen innså de fort at de ville komme til å bli avbrutt av vielser, begravelser og andre aktiviteter i kirken.

Les hele intervjuet på Musikknyheter.no!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gå til toppen